Paşi de dans, cămăşi colorate şi un zâmbet larg, magia exercitată de Nelson Mandela

O aură de grandoare şi de simplitate, cămăşi colorate, paşi de dans şi un surâs dezarmant reprezintă "Magia Madiba", numele de clan al lui Nelson Mandela, intrat de multă vreme în limbajul curent al Africii de Sud.

145 afișări
Imaginea articolului Paşi de dans, cămăşi colorate şi un zâmbet larg, magia exercitată de Nelson Mandela

Paşi de dans, cămăşi colorate şi un zâmbet larg, magia exercitată de Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lumea a rămas cu imaginea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud democratice, care a venit la ceremonia solemnă de învestitură din mai 1994 în paşi de dans. Slab şi mişcându-se cu dificultate din cauza anilor de captivitate, el a reuşit să păstreze ritmul, afişând un zâmbet larg.

Astfel s-a născut "Madiba jive". Nu exista miting, conferinţă a Congresului Naţional African, sau vizită la şcoală, în timpul cărora preşedintele Nelson Mandela să nu fi fost invitat să execute acest dans.

Inconfundabile sunt şi "cămăşile Madiba". Din mătase şi multicolore, purtate peste pantalon, acestea îi alungeau şi mai mult silueta.

"Niciun alt preşedinte din lume n-a avut un impact mai mare asupra modei", scrie o revistă sud-africană, într-un mesaj de felicitare cu ocazia pensionării lui Mandela în 1999.

Adorat de copiii din cartiere, cât şi de şefii de stat de multe ori tentaţi să facă poze alături de idolul lor, la summiturile internaţionale, Mandela fermeca prin simplitate şi candoare, care mascau, de fapt, un mare instinct politic.

"Magia Madiba" înseamnă, de asemenea, să întrerupi o şedinţă guvernamentală, pentru a întreba de starea de sănătate a unei jurnaliste însărcinate, să vii să-i atingi burta, după care să o întrebi când urmează să nască.

"El a ştiut mereu să-şi deschidă sufletul şi să spună lucruri pe care alţii n-ar putea să le spună niciodată, păstrându-şi, în acelaşi timp, demnitatea", spunea soţia lui, Graça Machel, cu 27 de ani mai mică decât Mandela.

Roelf Meyer, fost om politic sud-african, îşi amniteşte cum a rămas surprins de charisma fostului preşedinte, după eliberarea lui din închisoare în 1990, atunci când a văzut zeci de militari albi stând la coadă ca să dea mâna cu fostul "terorist" Nelson Mandela.

Admiraţia nu a încetat nici în momentul în care preşedintele sud-african a renunţat la politică. Atunci, Mandela a primit etichetele de "Bunic al Naţiunii" şi "Icoană mondială a reconcilierii", aşa cum l-a descris arhiepiscopul Desmond Tutu.

Un monument în viaţă, aproape de neatins, Mandela a devenit "Super-MadibaMan", cum îl ironizau inscripţiile de pe tricourile sud-africane reprezentându-l ca pe un super-erou din benzile desenate americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici