PCRM cere renumărarea parţială a voturilor exprimate la alegerile de duminică

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a reclamat miercuri la Comisia Electorală Centrală o serie de nereguli la alegerile de duminică, solicitând renumărarea voturilor acordate PCRM şi PLDM, precum şi verificarea listelor electorale, relatează Info-Prim Neo, citat de portalul Moldova Azi.

75 afișări
Imaginea articolului PCRM cere renumărarea parţială a voturilor exprimate la alegerile de duminică

PCRM cere renumărarea parţială a voturilor exprimate la alegerile de duminică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PCRM afirmă că, în cursul numărării paralele, a constatat nereguli în procesele-verbale de la birourile secţiilor de votare, identificând "circa 200 de proces-verbale falsificate".

"Aceste abateri nu au cum să nu influenţeze asupra corectitudinii totalizării rezultatelor finale ale alegerilor de către CEC", precizează un comunicat PCRM.

Partidul Comuniştilor a cerut Comisiei Electorale să elimine falsurile şi erorile la totalizarea rezultatelor, să verifice listele electorale suplimentare, pentru a exclude voturile multiple, şi să pună la dispoziţia sa listele suplimentare. De asemenea, PCRM solicită să fie verificate toate persoanele care au votat cu certificat pentru drept de vot şi dacă numărul certificatelor anexate corespunde cu numărul persoanelor incluse în acest temei în listele suplimentare; să fie verificate câte cereri pentru urna de vot mobilă au fost depuse, câte au fost satisfăcute şi câtor cetăţeni nu li s-a asigurat dreptul la vot prin această metodă. O altă solicitare se referă la verificarea, în prezenţa reprezentanţilor concurenţilor electorali, a buletinelor de vot declarate nevalabile.

PCRM a mai cerut şi ca voturile exprimate pe foi de hârtie A4 să fie anulate, voturile acordate PCRM şi PLDM să fie renunumărate, iar Comisia Electorală Centrală să predea Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale materialele de constatare a neregulilor în procesul electoral.

Conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate luni seară, în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, PCRM a obţinut 39,3 la sută din voturi, în timp ce Partidul Liberal Democrat (PLDM), al premierului Vlad Filat, a obţinut 29,4 procente. Cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană care au intrat în Parlament au obţinut împreună 59 dintre cele 101 mandate de deputat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici