PCRM va da în judecată România în instanţele internaţionale. Voronin "nu îşi aminteşte" să fi spus acest lucru

Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că nu îşi aminteşte să fi spus că va da România în judecată în instanţele internaţionale, pentru "atitudine discriminatorie", aşa cum preciza un comunicat al PCRM, informează PRO TV Chişinău.

12 afișări
Imaginea articolului PCRM va da în judecată România în instanţele internaţionale. Voronin "nu îşi aminteşte" să fi spus acest lucru

PCRM va da în judecată România în instanţele internaţionale. Voronin "nu îşi aminteşte" să fi spus acest lucru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Voronin spune că a auzit pentru prima dată de la jurnalişti despre intenţia PCRM de a da România în judecată, conform Pro TV Chişinău.

Liderul comunist afirmă că are obiecţii faţă de reprezentanţii Uniunii Europene, dar a refuzat să precizeze care sunt acestea.

"Eu aud pentru prima dată, noi avem o mulţime de obiecţii faţă de Uniunea Europeană. Şi România face parte din ea, ştiţi, da, iată sunt multe întrebări. Dar care sunt? Am să vă spun la timpul cuvenit", a afirmat el.

Potrivit comunicatului dat publicităţii joi de PCRM, intenţia de a da în judecată România a fost anunţată la întrevederea pe care Vladimir Voronin a avut-o cu comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. Voronin ar fi nemulţumit că România "intervine în afacerile interne ale Republicii Moldova".

"Declaraţiile politicienilor români de rang înalt, la diferite foruri internaţionale, sfidează suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Acestea nu sunt nici comentate şi nici condamnate de reprezentanţii Alianţei de guvernare, dar nici de forurile europene. UE nu a găsit să nominalizeze pe altcineva decât Monica Macovei în calitate de preşedinte al delegaţiei interparlamentare a Parlamentului European cu ţara noastră, care la rândul său este cunoscută pentru declaraţiile tăioase în adresa Moldovei", a subliniat Voronin, potrivit comunicatului PCRM.

De asemenea, Voronin s-a arătat extrem de indignat de faptul că două persoane care deţin cele mai importante funcţii în stat, Mihai Ghimpu şi Vlad Filat, se declară de facto români, fapt ce intră în contradicţie directă cu normele constituţionale ale Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul PCRM, "Vladimir Voronin a precizat că partidul pe care-l reprezintă va acţiona România în instanţele internaţionale pentru atitudinea discriminatorie faţă de Republica Moldova şi cetăţenii ei".

"El a accentuat că până în prezent România nu acceptă semnarea tratatului de bază cu Republica Moldova şi a tratatului cu privire la frontiera de stat", adaugă comunicatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici