Pe fondul discuţiilor legate de TikTok, China înăspreşte regulile exportului de tehnologie

  • China a anunţat noi restricţii privind exporturile de tehnologie, potrivit The Wall Street Journal
  • Adoptarea noilor restricţii ar putea face şi mai dificilă vânzarea TikTok în America, de care sunt interesate companiile Microsoft, Walmart şi Oracle
  • Lista actualizată a exporturilor de tehnologie interzise şi restricţionate cuprinde tehnologii de calcul şi prelucrare a datelor, tehnologia laser, criptografia, designul cipurilor, precum şi alte tehnologii din domeniul agriculturii şi al industriei farmaceutice
1112 afișări
Imaginea articolului Pe fondul discuţiilor legate de TikTok, China înăspreşte regulile exportului de tehnologie

China înăspreşte regulile exportului de tehnologie

China a anunţat noi restricţii privind exporturile de tehnologie, care ar putea complica şi mai mult vânzarea TikTok în America, intensificând în acelaşi timp lupta tehnologică dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Noile restricţii, anunţate vineri de ministerele Chinei responsabile cu comerţul, ştiinţa şi tehnologia, cuprind tehnologii de calcul şi prelucrare a datelor, cum sunt analiza de text, recomandarea de conţinut, modelarea vorbirii şi recunoaşterea vocii. Toate aceste tehnologii nu pot fi exportate fără o licenţă de la autorităţile comerciale locale.

Noile restricţii ar putea submina discuţiile dintre firma chineză de tehnologie ByteDance şi potenţialii cumpărători, proprietarul popularei platforme de socializare video TikTok confruntându-se cu presiuni din partea Casei Albe pentru a vinde rapid operaţiunile sale din SUA sau aplicaţia va fi  interzisă.

ByteDance îşi datorează succesul pe plan internaţional abilităţilor tehnologice interne ale Chinei, furnizarea de algoritmi actualizaţi firmelor din străinătate fiind o formă de export de tehnologie, a declarat pentru Xinhua consilierul Cui Fan, profesor la Universitatea de Afaceri Internaţionale şi Economie. Aceasta înseamnă că, indiferent cine este noul operator al activităţii internaţionale a ByteDance, va exista probabil un transfer transfrontalier de tehnologie, a spus el.

Microsoft, Walmart şi Oracle şi-au exprimat interesul în achiziţionarea aplicaţiei, al cărei succes se bazează pe fluxuri video alimentate de motorul de recomandare de conţinut condus de ByteDance.

Lista actualizată a exporturilor de tehnologie interzise şi restricţionate, care acoperă agricultura, industria farmaceutică şi alte industrii, cuprinde şi restricţii privind tehnologia laser, criptografia, designul cipurilor şi alte categorii de înaltă tehnologie, China modificând ultima dată lista sa de exporturi de tehnologie în 2008.

Tehnologia ocupă o însemnătate din ce în ce mai centrală în conflictul geopolitic dintre SUA şi China. Pe lângă TikTok, Casa Albă a vizat un număr tot mai mare de firme chineze de tehnologie, printre care Huawei şi Tencent Holdings. Aplicaţia de mesagerie WeChat de la Tencent, care serveşte drept punte crucială între afacerile din SUA şi piaţa chineză, se confruntă şi ea cu aceeaşi interdicţie ca şi aplicaţia TikTok.

În ultimii doi ani, guvernul SUA a făcut o campanie de trecere pe lista neagră a tehnologiei Huawei 5G la nivel global - cu o eficienţă crescândă - citând riscurile de securitate asociate legăturilor sale cu guvernul chinez. Administraţia Trump a restricţionat, de asemenea, accesul Huawei la cipuri fabricate în străinătate.

În ultimul an, guvernul SUA a impus, de asemenea, restricţii companiilor chineze şi persoanele fizice care cumpără tehnologie americană. Din luna octombrie zeci de astfel de cazuri au fost puse pe o listă neagră a Departamentului de Comerţ al SUA. Acestora li se interzice achiziţionarea unei anumite tehnologii fără o licenţă, administraţia Trump invocând abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang şi alte raţiuni de securitate naţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici