Pelosi susţine democraţia din Taiwan, nu modificarea statutului. China: Reunificarea este ireversibilă

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat marţi seară, la Taipei, că vizita sa are rolul de a susţine democraţia din Taiwan, cerând evitarea acţiunilor unilaterale de modificare a statutului teritoriului, însă Beijingul a avertizat că reunificarea este "ireversibilă".

1507 afișări
Imaginea articolului Pelosi susţine democraţia din Taiwan, nu modificarea statutului. China: Reunificarea este ireversibilă

Nancy Pelosi a fost întâmpinată pe Aeroportul Songshan din Taiwan de ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, şi de funcţionari de la Institutul American din Taipei (AIT), reprezentanţa diplomatică de facto a Statelor Unite.

"Vizita delegaţiei Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susţinerea democraţiei active din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegaţiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicţie în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relaţiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China şi de Cele Şase Garanţii. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului", a declarat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.

Însă Ministerul de Externe de la Beijing a anunţat că se opune "ferm" şi condamnă vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. "Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei", a subliniat Ministerul chinez de Externe, citat de postul CCTV.

"Reunificarea Chinei a intrat într-o etapă ireversibilă. Patria trebuie reunificată şi este destinată să fie unită. Nu contează cum susţin Taiwanul Nancy Pelosi ori alţii, nu contează cum limitează acţiunile Chinei, nu pot opri procesul istoric de reunificare a Chinei", a transmis, la rândul său, Oficiul guvernamental chinez pentru Afacerile Taiwanului, citat de cotidianul La Repubblica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici