Pentagonul analizează tactici pentru diminuarea numărului de victime civile în Afganistan - VIDEO

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat că victimele civile provocate de atacurile NATO în Afganistan reprezintă o "adevărată problemă" şi se studiază "noi tactici" pentru a încerca reducerea numărului acestora, potrivit unui interviu difuzat luni de Al-Jazeera.

19 afișări
Imaginea articolului Pentagonul analizează tactici pentru diminuarea numărului de victime civile în Afganistan - VIDEO

Pentagonul analizează tactici pentru diminuarea numărului de victime civile în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că acest lucru este o adevărată problemă şi generalul (Stanley) McChrystal (comandantul trupelor americane din cadrul NATO în Afganistan, n.red) consideră de asemenea că este o adevărată problemă", a precizat Gates, potrivit transcrierii interviului acordat de acesta.

"Bineînţeles, regretăm pierderile de civili în Afganistan", a adăugat el, după ce un raid aerian desfăşurat de NATO în provincia Kunduz, situată în nordul Afganistanului, au fost ucise zeci de persoane, dintre care civili, şi a generat reacţii în comunitatea internaţională.

Secretarul Apărării a sprijinit noile ordine date de generalul McChrystal pentru diminuarea acestor pierderi, menţionând că rebelii sunt parţial responsabili.

"O parte a problemei rezultă din faptul că talibanii atacă civili şi că generează situaţii în care se amestecă printre civili", a explicat el.

"Nu ezita sa puna in pericol civilii nevinovati", a precizat Gates.

"Dar încercăm să creăm noi tactici pentru a ameliora (situaţia), a menţionat el, punând accentul pe importanţa păstrării încrederii cetăţenilor afgani în situaţia în care acţiunile forţelor internaţionale s-au intensificat în ultimele luni.

"Soluţia pentru cele 42 de ţări care încearcă să ajute poporul şi Guvernul afgan este ca afganii să creadă în continuare că suntem prietenii, partenerii acestora şi că suntem aici pentru a-i ajuta", a afirmat şeful Pentagonului.

"Victimele civile reprezintă de asemenea o problemă pentru noi şi trebuie să facem tot ce este posibil pentru a încerca să-i evităm", a adăugat el.

Secretarul Apărării a declarat de asemenea că se teme de faptul că trimiterea de noi efective în Afganistan ar putea fi percepută de afgani ca o dovadă de ocupaţie.

"Punctul de vedere al generalului McChrystal, pe care-l consider foarte valoros, este următorul: este vorba de felul în care sunt folosite forţele şi cum acestea interacţionează cu afganii care influenţează maniera în care sunt percepute de afgani", a explicat Gates.

Intrebat daca apreciaza ca razboiul ar putea fi castigat, secretarul Apararii a declarat: "Nu-mi place sa se discute in termeni de victorie sau infrangere. Cred ca trebuie sa discutam in termeni de obiective".

"Cred că se pot îndeplini aceste obiective", care sunt "instaurarea păcii şi a securităţii şi împiedicarea transformării Afganistanului într-un refugiu pentru extremişti", a precizat el.

"În momentul în care vom vedea că forţele afgane de securitate, armata şi poliţia, vor avea un rol din ce în ce mai important (...) atunci vom putea să începem să ne retragem, pentru a avea în primă instanţă un rol de consiliere, apoi vom putea să ne retragem cu toţii", a adăugat el.

Difuzarea acestui interviu are loc în timp ce Germania, Marea Britanie şi Franţa vor să organizeze o conferinţă internaţională, înainte de sfârşitul anului, pentru a-i îndemna pe cetăţenii afgani să-şi asume rapid responsabilitatea pentru ţara lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici