Pentagonul nu va mai cumpăra elicoptere ruse pentru armata afgană

Statele Unite au decis să nu cumpere elicoptere Mi-17 suplimentare pentru armata afgană de la compania rusă Rosoboronexport, a afirmat joi o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

259 afișări
Imaginea articolului Pentagonul nu va mai cumpăra elicoptere ruse pentru armata afgană

Pentagonul nu va mai cumpăra elicoptere ruse pentru armata afgană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această decizie este o urmare intensei campanii a senatorilor americani şi a organizaţiilor de apărare a Drepturilor Omului care denunţă furnizarea armelor de către principala companie de armament rus regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

"Nu avem la ora actuală intenţia de a cumpăra alte Mi-17 de la Rosoboronexport în afară de cele" deja comandate, a afirmat pentru AFP Maureen Schumann, purtătoare de cuvânt a departamentului american al Apărării.

Pentagonul va onora contractul deja semnat, reprezentând comanda din iunie pentru 30 de aparate, pentru suma de 572 de milioane de dolari.

Însă a "reevaluat necesităţile în consultări cu Congresul" şi a abandonat astfel proiectul de achiziţie a 15 aparate suplimentare în 2014, a precizat Schumann.

Cele 30 de aparate comandate în iunie vor fi livrate în 2014, a declarat la 1 noiembrie societatea rusă. În total, sunt 63 de aparate destinate armatei afgane şi plătite de Washington care au fost comandate companiei Rosoboronexport.

Datând din 2009, principiul livrării de elicoptere ruse pentru forţele armate afgane a fost considerat atunci un semnal al apropierii dintre Moscova şi NATO.

Însă mai mulţi aleşi americani, printre care senatorul republican John Comrnyn sau reprezentantul democrat Jim Moran, duc de mai bine de un an o campanie intensă pentru a pune capăt legăturilor comerciale cu societatea rusă, denunţând furnizarea de armament regimului sirian, Moscova fiind principalul său aliat.

"Era şi timpul ca armata americană să pună capăt acestei relaţii cu traficantul de arme al lui Assad", a apreciat Jim Moran, pentru care aceasta este "una dintre rarele probleme care a primit o susţinere puternică din partea celor două partide din Congres".

Organizaţii pentru apărarea Drepturilor Omului au apreciat de asemenea decizia Pentagonului, argumentând că este "decizia bună".

"Aceasta va economisi banii contribuabililor arătând în acelaşi timp că Statele Unite nu vor continua să facă afaceri ca şi cum nimic nu s-a întâmplat cu societăţi care facilitează încălcarea flagrantă a Drepturilor Omului şi fac profit pe urma sa", a apreciat Human Rights First Today într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici