Pentagonul, pus în dificultate: vehicule americane folosite în raidul de la Belgorod

Un detaliu întăreşte teoria unei colaborări între grupurile de partizani rusi şi guvernul de la Kiev, provocând o reacţie imediată din partea Statelor Unite, care au transmis din capul locului că nu îşi dau acordul pentru folosirea echipamentelor pe care le-au furnizat Ucrainei în atacuri pe teritoriul Rusiei.

2056 afișări
Imaginea articolului Pentagonul, pus în dificultate: vehicule americane folosite în raidul de la Belgorod

O maşină blindată M1224 MaxxPro ar fi capturată în Rusia FOTO: Twitter/Ucraina Weapons Tracker

În atacul de la Belgord s-ar fi folosit mijloace americane, pentru a pătrunde pe teritoriul Rusiei. Imaginile care sosesc din zonele de frontieră arată Humve-uri şi vehicule blindate fabricate în SUA aflate în mâinile luptătorilor de extremă dreapta.

Este socotit de analişti un detaliu semnificativ care a întărit teza unei legături strânse între grupurile de partizani ruşi şi guvernul de la Kiev şi a provocat reacţia imediată a Pentagonului.

„Am văzut această ştire şi continuăm să monitorizăm îndeaproape”, a comentat ieri generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA.

„Pot confirma că guvernul SUA nu a aprobat niciun transfer de echipamente către organizaţii paramilitare care nu fac parte din armata ucraineană şi nici guvernul de la Kiev nu a solicitat acest lucru”.

Pe scurt, americanii se distanţează de operaţiune, după cum a mai precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Le-am explicat clar ucrainenilor că nu permitem sau încurajăm atacurile în afara graniţelor ucrainene”.

Kievul a promis întotdeauna că nu va folosi arme şi vehicule americane pe teritoriul Rusiei, chiar şi atunci când a cerut sisteme cu rază lungă de acţiune care nu au ajuns din cauza veto-ului exprimat de Casa Albă.

Însuşi preşedintele Joe Biden, vorbind despre avioanele F-16, a declarat în ultimele zile că a primit „asigurarea de la Zelenski că nu vor fi folosite pe teritoriul geografic rus”.

O linie roşie care, odată cu incursiunea în regiunea Belgorod, ar putea fi acum împinsă mai departe: fluiditatea luptei şi cantitatea mare de material trimis, notează site-ul War Zone, înseamnă că problema va reapărea în viitor.

Guvernul de la Kiev s-a grăbit să nege orice implicare în operaţiunea de luni, biroul lui Zelenski refuzând să comenteze incursiunea sau utilizarea armelor americane, dar un oficial al serviciilor de informaţii militare, Andri Cherniak, a spus că a vorbit despre „cooperare” cu extremiştii ruşi staţionaţi în Ucraina.

„Comunicăm cu ei şi împărtăşim informaţii. Unii ar putea spune chiar că cooperăm”, a explicat el marţi, precizând însă că armata ucraineană nu a fost implicată în atac, că a fost o iniţiativă a ruşilor insurgenţi şi că respectivii nu au fost dotaţi cu niciun echipament. „Toate armele obţinute din Occident rămân sub controlul strict al armatei”, a mai zis oficialul

În acelaşi timp, însă, liderul neo-nazist al Corpului de Voluntari rus, Denis Nikitin, a declarat pentru Financial Times că oamenii săi erau în posesia unor vehicule militare de fabricaţie americană: printre acestea se numărau două maşini blindate M1224 MaxxPro şi câteva Humvee, dar nu spune cum a intrat în posesia lor.

Aceleaşi vehicule fac parte din proviziile americane sosite pentru a contracara invazia: guvernul american a trimis sau a promis peste 2.000 de Humvee şi 500 de MaxxPro în pachete de asistenţă care au ajuns la o valoare totală de 38 de miliarde de dolari.

Potrivit grupului open-source Oryx, care urmăreşte proviziile occidentale, ruşii au capturat două MaxxPro, două M1151 Humvee şi un M1152 Humvee.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici