Pentagonul refuză evacuarea unui portavion nuclear infectat cu Covid-19

  • 4.000 marinari înghesuiţi pe o navă infectată
  • Comandantul navei cere izolarea echipajului la ţărm
  • Marina consideră însă prioritară misiunea iniţială
1680 afișări
Imaginea articolului Pentagonul refuză evacuarea unui portavion nuclear infectat cu Covid-19

Pentagonul refuză evacuarea unui portavion nuclear infectat cu Covid-19

Comandantului unui portavion american care se confruntă cu o contaminare agresivă cu coronavirus i s-a refuzat de către Pentagon permisiunea de a-şi evacua echipajul. "Nu cred că am ajuns în acest punct", a declarat secretarul american al apărării Mark Esper, întrebat la CBS despre o posibilă evacuare a portavionului, care este în prezent andocat în Guam, Pacific. 
 
Într-o dramatică scrisoare de patru pagini adresată Comandamentului Marinei SUA, căpitanul Brett Crozier, comandantul USS Theodore Roosevelt, recunoaşte că "îndepărtarea majorităţii echipajului de pe un portavion nuclear american în misiune şi izolarea echipajului timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară, dar este un risc necesar". Şeful Pentagonului nu a comentat. "Trimitem o mulţime de echipamente şi asistenţă portavionului din Guam", a afirmat el. "Trimitem întăriri ale personalului medical şi sunt încântat să anunţ că niciunul dintre ei nu este grav bolnav". În scrisoarea sa publicată de San Francisco Chronicle, comandantul Crozier explică faptul că, după descoperirea a trei prime cazuri de Covid-19 la bord săptămâna trecută şi andocarea portavionului în Guam, virusul a continuat să se răspândească şi aproximativ 100 de marinari sunt acum pozitivi. Invocând "spaţiul limitat inerent" unei nave de război care transportă peste 4.000 de membri ai echipajului, comandantul a subliniat că "răspândirea bolii continuă şi accelerează". "Nu suntem în război. Nu există niciun motiv pentru ca marinarii să moară", adaugă comandantul USS Theodore Roosevelt. Dl Esper a rămas însă ferm cu privire la necesitatea de a rămâne pregătit pentru orice posibil conflict, chiar şi în vremuri de pandemie. "Mă voi baza pe comandamentul Marinei, care va asigura căpitanului şi echipajului tot sprijinul de care au nevoie pentru a asigura recuperarea marinarilor şi plecarea navei", a spus el. Întrebat marţi la CNN, ministrul Marinei, Thomas Modly, a recunoscut că ”baza americană de pe insula Guam nu are suficiente paturi în acest moment" pentru a găzdui toţi marinarii de pe portavion. "Discutăm cu autorităţile locale pentru a vedea dacă există camere de hotel disponibile", a adăugat el, subliniind necesitatea de a continua să se asigure securitatea navei în sine şi a avioanelor pe care le transportă. 
 
Ultima oprire a portavionului Theodore Roosevelt a fost pe 4 martie. Nava a efectuat o vizită simbolică în portul Danang din Vietnam, în timp ce epidemia Covid-19 se răspândise deja pe scară largă în Asia. Pentagonul a menţinut însă vizita, menită să contracareze influenţa geostrategică a Chinei în regiune, afirmând la acea dată că există încă foarte puţine cazuri în ţară. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici