Pentru a salva un gheţar, o echipă îl "îmbracă"cu prelate reflectorizante imense / Presena a pierdut mai mult de o treime din volumul său

  • În fiecare vară, gheţarul Presena din nordul Italiei este protejat de soare cu prelate reflectorizante imense
  • Gheţarul Presena a pierdut mai mult de o treime din volumul său din 1993, iar măsura este vitală pentru salvarea sa.
  • Odată ce sezonul de schi s-a terminat şi telecabinele sunt duse în depou, iar oamenii încep procesul de conservare folosind prelate albe care blochează razele soarelui.
2700 afișări
Imaginea articolului Pentru a salva un gheţar, o echipă îl "îmbracă"cu prelate reflectorizante imense /  Presena a pierdut mai mult de o treime din volumul său

Sursa FOTO: Profimedia

„Această zonă se micşorează continuu, aşa că o acoperim cât mai mult posibil”, explică Davide Panizza, 34 de ani, care conduce compania Carosello-Tonale ce efectuează lucrările.

De la acoperirea a aproximativ 30.000 de metri pătraţi în 2008, când a început proiectul, echipa sa acoperă acum peste 100.000 de metri

Elemente ce se pun sunt „prelate geotextile care reflectă lumina soarelui, menţinând o temperatură mai mică decât cea externă şi astfel păstrând cât mai multă zăpadă”, a spus el pentru AFP.

Gheţarul este situat la graniţa dintre regiunile Lombardia şi Trentino Alto Adige, iar zona acoperită este la o altitudine de 2700-3000m.

Bucăţile de prelată fabricate în Austria costă până la 400 de euro fiecare şi echipa are nevoie de până la şase săptămâni pentru a le instala şi încă şase săptămâni pentru a le elimina înainte ca iarna să revină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici