Per Olov Enquist, unul dintre cei mai aclamaţi scriitori suedezi, a murit la 85 de ani

  • Per Olov Enquist, unul dintre cei mai celebri scriitori suedezi, a murit la 85 de ani
  • Specializat în ficţiunea de tip documentar, Enquist a scris peste 20 de romane aclamate de public şi critică
  • Filmul "Pelle Cuceritorul", al cărui scenariu l-a semnat, a fost premiat cu Oscar
268 afișări
Imaginea articolului Per Olov Enquist, unul dintre cei mai aclamaţi scriitori suedezi, a murit la 85 de ani

Per Olov Enquist, unul dintre cei mai aclamaţi scriitori suedezi, a murit la 85 de ani

Per Olov Enquist, unul dintre cei mai celebri scriitori şi dramaturgi suedezi, a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani.

Născut în 1934, în nordul Suediei, Enquist a scris peste 20 de romane, dar şi piese de teatru, scenarii de film şi critică literară. Romanele i-au fost traduse în peste 25 de limbi străine. Operele sale, cu o tematică mai degrabă pesimistă, au tratat subiecte precum chestionarea adevărului şi finele linii dintre realitate şi ficţiune.

De-a lungul carierei, Enquist s-a specializat în ficţiunea de tip documentar. Pornea de la fapte ancorate în realitatea istorică, luându-şi apoi libertatea de a broda coerent pe marginea lor. Metoda aceasta s-a tradus ulterior prin succesul de public şi critică.

Pe plan internaţional, succesul l-a dobândit cu romanul "Legionarerna/ Legionarii", din 1968, premiat în 1969 cu prestigiosul Nordic Council Literary Prize, despre deportarea din Suedia a soldaţilor baltici dezertori din armata Germaniei hitleriste.

Printre cele mai cunoscute romane care au urmat se numără "Musikanternas uttag/ Exodul muzicanţilor", din 1978, care tratează problemele sociale din nordul Suediei la începutul secolului XX, "Livlakarens besok/ Vizita medicului de curte", din 1999, pentru care a primit August Prize, Prix du Meilleur Livre Etranger, Deutsche Bucherpreis şi Premio Mondello, precum şi Independent Foreign Fiction Prize, "Lewis resa/ Călătoria lui Lewi", din 2001, inspirat de mişcarea penticostală care a avut loc în Suedia secolului trecut, şi "Boken om Blanche och Marie/ Cartea despre Blanche şi Marie", din 2005, potrivit editurii Humanitas, care i-a publicat cărţile la noi.

Lungmetrajul "Pelle the Conqueror", din 1987, regizat de Bille August, al cărui scenariu l-a semnat, a fost premiat cu Oscar pentru film străin. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici