Permis de conducere pentru autobuz - 250 de euro, la negru, în Bulgaria

Un permis de conducere de categoria D poate fi achiziţionat în Bulgaria, fără a participa la cursurile vreunei şcoli de şoferi, la un preţ cuprins între 250 şi 400 de euro, potrivit unei investigaţii realizate cu camera ascunsă de un post de televiziune bulgar, relatează site-ul Novinite.com.

1241 afișări
Imaginea articolului Permis de conducere pentru autobuz - 250 de euro, la negru, în Bulgaria

Permis de conducere pentru autobuz - 250 de euro, la negru, în Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto)

O echipă de reporteri bulgari a folosit camera ascunsă pentru a dezvălui corupţia din cadrul Administraţiei de eliberare a permiselor auto (DAA). Înregistrarea arată cum un reporter de la postul de televiziune bTV a putut achiziţiona un permis de conducere de categoria D, având astfel dreptul să conducă un autobuz pentru pasageri fără să fi urmat cursurile şcolii de şoferi sau să fi efectuat testele psihologice.

Dezvăluirile şocante au fost făcute la o zi după accidentul produs în apropierea oraşului Iambol în care un şofer în vârstă de 61 de ani, fără contract de muncă şi fără să fi fost evaluat psihologic, a intrat într-o mulţime omorând 16 persoane.

Achiziţia a fost făcută de la compania "RI-Auto" din oraşul bulgar Lom. Compania nu avea în proprietate nici un autobuz. Reporterul a fost înregistrat oficial pentru a urma cursurile unei alte şcoli de şoferi "Arton", din oraşul Montana, care deţinea un autobuz vechi şi nefuncţional. În imagini poate fi văzut un autobuz vechi de 30 de ani fără baterie, acoperit cu pânză de păianjen şi iarbă.

La opt zile după ce s-a încris la cursurile şcolii de şoferi, reporterul a fost contactat să dea examenul auto, fără să fi condus vreodată vreun autobuz. Instructorul i-a spus să nu-şi facă griji deoarece testul este doar o "formalitate" şi că nu va trebui să conducă nici un vehicul.

Potrivit investigaţiei, preţul pentru "curs" în oraşul Lom este de 500 de leva (circa 250 de euro), iar în Sofia de 800 de leva (aproximativ 400 de euro).

Un alt reporter de la cotidianul 168 Ceasa, care a participat de asemenea la filmare, a putut obţine un permis de conducere de categoria B pentru suma de 320 de leva (circa 160 de euro), fără să fi condus vreodată vreun vehicul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici