Pervez Musharraf a autorizat zborurile avioanelor americane fără pilot, dar nu şi tiruri

Premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, a dezvăluit vineri că fostul general şi preşedinte Pervez Musharraf a autorizat avioanele americane fără pilot să survoleze teritoriul pakistanez în cadrul unor operaţiuni de supraveghere, dar nu şi să lanseze rachete.

18 afișări
Imaginea articolului Pervez Musharraf a autorizat zborurile avioanelor americane fără pilot, dar nu şi tiruri

Pervez Musharraf a autorizat zborurile avioanelor americane fără pilot, dar nu şi tiruri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul precedent a dat permisiune dronelor americane să efectueze zboruri de supraveghere şi recunoaştere, dar nu să lanseze rachete", a declarat pentru presă Gilani, numit premier în 2008, după retragerea lui Musharraf de la putere.

Statele Unite şi-au multiplicat, în ultimele luni, tirurile avioanelor fără pilot asupra zonelor tribale pakistaneze de la frontiera cu Afganistanul, pe care le consideră cartierul general al reţelei al-Qaida şi al aliaţilor talibani ai acesteia. Washingtonul se teme că în aceste zone se plănuiesc viitoare atentate în Occident.

Pakistanul condamnă în mod oficial aceste tiruri, care alimentează un puternic sentiment antiamerican pe teritoriul său, denunţând o atingere la adresa suveranităţii ţării. Însă, presa pakistaneză şi americană vorbesc despre un acord secret între Islamabad şi Washington care le autorizează.

Numărul atacurilor cu avioane americane fără pilot a crescut în mod considerabil, anul acesta, în Pakistan. New America Foundation a numărat, pe baza relatărilor de presă, cel puţin 88 de lovituri până la data de 15 octombrie. În 2009 au fost înregistrate doar 53 de lovituri.

"Am repetat că aceste lovituri sunt contraproductive. Vrem aceeaşi tehnologie (ca americanii) şi să împărtăşim informaţiile" cu ei, a adăugat premierul.

Gilani a negat că Pakistanul ar fi pus la dispoziţia americanilor o bază militară, de unde sunt lansate avioanele fără pilot, precum cea de la Shahbaz, în Sind (sud). Însă, el a răspuns în termeni mult mai vagi, atunci când a fost întrebat dacă de la Shamsi, în Balucistan (sud-vest), decolează drone. "Vom afla" dacă este adevărat, a spus el.

Tirurile dronelor americane se concentrază în special asupra districtului tribal Waziristanul de Nord, unde frontiera afgană traversează o zonă muntoasă foarte accidentată, considerată nucleul unei nebuloase a talibanilor pakistanezi, afgani, dar şi a combatanţilor şi cadrelor al-Qaida.

Această zonă este indicată de Washington şi Uniunea Europeană (UE) ca locul unde sunt planificate atentate şi atacuri ale unor commandouri în Europa, în special în Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Leon Panetta, a apreciat miercuri că operaţiunile tot mai numeroase ale CIA în Pakistan au dat "o lovitură serioasă" reţelei al-Qaida, fără să se refere în mod direct la raidurile avioanelor fără pilot în această ţară, despre care oficialii americani nu vorbesc în mod public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici