Pesta porcină africană ar putea ajunge şi în Romania şi Bulgaria

Organzaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi-a exprimat, joi, îngrijorarea că o epidemie cu pestă porcină africană, o boală mortală la animale, se răspândeşte cu rapiditate în Rusia, ea putând afecta, în curând, şi România şi Bulgaria.

81 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină africană ar putea ajunge şi în Romania şi Bulgaria

Pesta porcină africană ar putea ajunge şi în Romania şi Bulgaria (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Experţii FAO susţin că epidemia poate afecta şi Ucraina, Belarus şi Republica Moldova, precum şi România şi Bulgaria, existând posibilitatea să se răspândească la animalele din statele UE, întreaga Rusie şi China.

Pesta ajunsese, în 20 octombrie, în Sankt Petersburg, trecând rapid din sudul ţării spre nord. Experţii FAO monitorizau de câţiva ani o eventuală epidemie în Georgia şi statele vecine, se arată într-un comunicat al FAO.

Potrivit experţilor, pericolul este ca pesta porcină - ce nu poate fi transmisă la oameni - să se răspândească în UE, Europa de Est şi bazinul Mării Negre. Cel mai rău caz presupune contaminarea porcilor din China şi Asia.

Boala ar fi ajuns în zona caucaziană prin Portul Poti (Georgia) de la Marea Neagră, unde deşeurile de la o navă au fost depuse într-o groapă de gunoi locală, de unde se hrănesc mai mulţi porci.

În prezent, nu există un vaccin care să protejeze animalele împotriva contaminării.

FAO a cerut ca laboratoarele din SUA, Europa şi Federaţia Rusă să depună eforturi pentru a scoate pe piaţă un vaccin eficient.

Experţii FAO au subliniat că pesta porcină africană nu are nicio legătură cu virusul AH1N1.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici