Peste 1.000 de persoane au manifestat luni la Copenhaga, cu ocazia conferinţei privind clima

Peste 1.000 de tineri, supravegheaţi de numeroase efective de poliţie, au manifestat luni în centrul oraşului Copenhaga, cerând deschiderea frontierelor pentru refugiaţii ce provin din ţările afectate de încălzirea climatică.

49 afișări
Imaginea articolului Peste 1.000 de persoane au manifestat luni la Copenhaga, cu ocazia conferinţei privind clima

Peste 1.000 de persoane au manifestat luni la Copenhaga, cu ocazia conferinţei privind clima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii - circa 1.000 potrivit poliţiei din Copenhaga, de două ori mai mulţi conform organizatorilor - care au fost încadraţi de sute de poliţişti, s-au îndreptat spre Ministerul Apărării, în apropierea Castelului Christiansborg, sediul Parlamentului danez.

"Anticapitalişti", "Clima noastră, nu afacerile voastre", "fără frontiere, fără naţiuni, stop deportărilor" sau "poliţie peste tot, justiţie nicăieri" au figurat între principalele sloganuri scandate în limba engleză, dar şi în franceză şi germană, de sute de tineri.

"Protestăm faţă de fortăreaţa Europa care îşi închide porţile pentru refugiaţii climatici, după ce ţările occidentale au contribuit la aruncarea lor în stradă prin emisiile lor responsabile de dereglarea climatică", a declarat Olivier Chaput, din Belgia.

Zeci de manifestanţi, îmbrăcaţi în haine de culoare neagră şi apropiaţi grupărilor ultraviolente "Black Blocs" s-au alăturat manifestaţiei.

Mitingul a început după ora locală 12.00 (13.00, ora României) în apropiere de staţia de metrou Noerreport, din centrul capitalei daneze.

Aproximativ 15 persoane au fost arestate, în special pentru că au manifestat cu faţa acoperită de cagule, încălcând legea ce interzice acest lucru.

Poliţia daneză a făcut două demonstraţii de forţă reţinând sâmbătă 1.000 de persoane şi duminică 250, în timpul manifestaţiilor organizate cu ocazia desfăşurării conferinţei ONU privind clima la Copenhaga, dar a fost criticată din cauza efectuării acestor arestări "preventive", considerate nejustificate de numeroase persoane reţinute care au fost în general eliberate după maxim 12 ore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici