Peste 20 de morţi într-un atentat sinucigaş, în sud-estul Afganistanului

Douăzeci şi patru de persoane au fost ucise, iar alte 59 rănite, duminică seara, într-un atentat sinucigaş cu camion-capcană, revendicat de talibani, contra unei firme de construcţii, în sud-estul Afganistanului, potrivit autorităţilor provinciale.

26 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de morţi într-un atentat sinucigaş, în sud-estul Afganistanului

Peste 20 de morţi într-un atentat sinucigaş, în sud-estul Afganistanului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Duminică "spre (ora locală) 20.20 (19.20, ora României), un camion plin cu explozibil a intrat în complexul (companiei) şi a explodat", a anunţat un comunicat al guvernoratului provinciei Paktika, în care a avut loc atentatul.

"Potrivit informaţiilor noastre, 24 de persoane au fost ucise, iar (alte) 59 rănite", cu toţii angajaţi ai companiei, continuă textul.

Ministerul afgan de Interne a anunţat, la rândul său, că trei kamikaze au împuşcat mortal paznicul de la intrarea complexului, după care au introdus camionul-capcană înăuntru.

Atentatul s-a produs în districtul Barmal, la frontiera cu Pakistanul, potrivit autorităţilor provinciale.

Talibanii au revendicat atentatul la AFP, prin intermediul unuia dintre purtătorii lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, care a declarat că atacul viza o bază militară care adăpostea soldaţi americani şi afgani.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai a "condamnat cu fermitate atentatul terorist (...), o acţiune a inamicilor Afganistanului, care se opun dezvoltării sale".

Provincia Paktika, ca şi cele vecine, Paktia şi Khost, este unul dintre fiefurile reţelei Haqqani, una dintre principalele mişcări ale rebeliunii talibane. Aflată şi de cealaltă parte a frontierei pakistaneze, reţeaua este implicată în numeroase atacuri sângeroase, în Afganistan. Aceste provincii se află în imediata vecinătate a zonelor tribale pakistaneze, considerate unele dintre principalele baze din spatele frontului ale talibanilor afgani.

Numeroşi civili au fost ucişi, de la începutul anului şi până în prezent, în provinica Paktika, mai ales de bombe artizanale plasate la marginea drumurilor.

La 6 martie, 12 civili, şi anume cinci copii, două femei şi cinci bărbaţi au fost ucişi, în această provincie, de explozia unei bombe, declanşată de trecerea vehiculului în care se aflau. La 19 ianuarie, 13 persoane care se aflau într-o camionetă, între care două femei şi doi copii, au murit în acelaşi fel.

La 28 noiembrie, 13 persoane au fost ucise într-un dublu atentat sinucigaş, în cartierul general al poliţiei din Sharan, capitala provinciei.

Bombele artizanale şi atentatele sinucigaşe sunt armele preferate de insurgenţii afgani, care luptă împotriva Guvernului de la Kabul şi a celor 132.000 de soldaţi străini mobilizaţi pentru a-l susţine, de când talibanii au fost îndepărtaţi de la putere de o coaliţie internaţională, în 2001.

De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar două rănite, duminică, în provincia Khost, în momentul în care vehiculul a fost mitraliat de bărbaţi neidentificaţi, potrivit unui oficial din cadrul poliţiei locale, Shir Ahmad Kuchi.

Acesta nu a putut preciza dacă au fost ţinta insurgenţilor talibani sau "inamici personali". Potrivit unui şef tribal, Ramazan Kuchi, victimele erau membri ai aceleiaşi familii.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a lansat oficial, la 22 martie, prima fază a procesului de "tranziţie" în Afganistan, în cadrul căruia forţele internaţionale vor transfera, în mod progresiv, responsabilitatea securităţii ţării către afgani.

NATO intenţionează să încheie acest proces până la sfârşitul lui 2014.

Doar provinciile şi oraşele relativ sigure sau apropiate de baze NATO sunt incluse în această primă fază.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici