Peste 200 de observatori OSCE vor monitoriza alegerile din Republica Moldova

Peste 200 de reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) vor monitoriza alegerile parlamentare din R.Moldova, 32 de experţi începând de luni să urmărească desfăşurarea campaniei electorale, a declarat un oficial al organizaţiei, citat de Itar-Tass în pagina online.

72 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de observatori OSCE vor monitoriza alegerile din Republica Moldova

Peste 200 de observatori OSCE vor monitoriza alegerile din Republica Moldova (Imagine:Mediafax Foto)

Cei 200 de experţi vor sosi în ţară în ziua alegerilor, la 28 noiembrie, pentru a observa procesul votării şi numărarea voturilor, a precizat Peter Eicher, şeful Misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor în Republica Moldova. În prima lună după alegeri, OSCE va prezenta două rapoarte preliminare, iar raportul final va fi dat publicităţii la 28 ianuarie, a adăugat Eicher.

El a spus că aceste alegeri sunt foarte importante, vizând soluţionarea crizei politice din ţară. În plus, scrutinul va fi organizat după noi reguli, prevăzute de Codul Electoral amendat. Şeful Misiunii a subliniat că observatorii OSCE vor monitoriza îndeaproape procesul electoral.

Acesta este al treilea rând de alegeri parlamentare din Republica Moldova organizate în ultimii doi ani, după ce deputaţii au eşuat să aleagă şeful statului cu trei cincimi din numărul deputaţilor (61 din 100). Schimbarea puterii nu a influenţat situaţia. Atunci când deputaţii comunişti au votat pentru preşedinte, opoziţia a boicotat alegerea, iar rolurile s-au inversat după repetarea alegerilor parlamentare, situaţia rămânând aceeaşi.

Coaliţia partidelor liberale a scăzut pragul electoral de la cinci la patru la sută, după ce a ajuns la putere, permiţând din nou formarea de coaliţii electorale, chiar dacă partidele din alianţă vor participa la alegeri pe cont propriu. De asemenea, s-a renunţat la sistemul de distribuire proporţională a mandatelor partidelor care nu au trecut de pragul electoral. Acest lucru înseamnă că va fi utilizat principiul parităţii, mandatele urmând să fie distribuite egal între facţiuni, indiferent de numărul de voturi obţinute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici