Peste 5.000 de oameni au protestat în Muntenegru faţă de situaţia economică şi corupţia guvernului

Peste 5.000 de oameni au protestat sâmbătă la Podgoriţa, capitala Muntenegru, denunţând situaţia economică nefavorabilă şi corupţia care afectează ţara balcanică aspirantă la aderarea la Uniunea Europeană.

175 afișări

Adunaţi la chemarea sindicatelor, a ONG-urilor şi a asociaţilor studenţeşti care intenţionau să protesteze iniţial faţă de preţurile ridicate la energie electrică, manifestanţii au scandat împotriva "guvernului corupt" care conduce Muntenegru.

"Avem un mesaj: Guvernul trebuie să decidă dacă este guvernul magnaţilor sau al cetăţenilor" a spus către mulţime Srdja Kekovic, un lider sindical, în timp ce manifestanţii scandau la adresa autorităţilor: "Hoţii, hoţii!".

Prin acţiunea lor, manifestanţii s-au scandalizat pentru că sunt obligaţi "să plătească datoriile corupţiei şi ale privatizărilor eşuate" ale companiilor de stat.

Progresul în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate este principala condiţie impusă de Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare cu Muntenegru, fostă republică iugoslavă cu o populaţie de 650.000 de locuitori.

Muntenegru a obţinut în decembrie 2010 statutul de ţară candidată la aderarea la blocul european.

După ce s-a confruntat cu recesiunea în 2009, guvernul se aştepta la o creştere economică între 2,5 la sută şi 3 la sută în 2011, însă Fondul Monetar Internaţional a afirmat recent că PIB-ul lui Muntenegru a avut o creştere situată în jur de 2 la sută.

Investiţiile străine, aflate la originea boom-ului economic din 2006-2008, au scăzut cu o treime în 2011 în raport cu anul precedent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici