Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013

Peste 5,5 milioane de decese premature au fost cauzate, în 2013, din cauza poluării aerului, iar mai mult de jumătate dintre aceste decese s-au înregistrat în China şi India, potrivit unui nou studiu prezentat în Washington, informează publicaţia The Guardian.

505 afișări
Imaginea articolului Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013

Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013

Potrivit unui raport prezentat, vineri, de cercetători americani, canadieni, chinezi şi indieni la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţific (AAAS) în Washington, din cauza poluării pe cale aeriană, 1,6 milioane de oameni au murit în China şi 1,4 milioane în India în 2013.

"Poluarea pe cale aeriană este al patrulea mare factor cu risc de deces la nivel global şi, de departe, cel mai mare factor de risc de mediu pentru provocarea bolilor", a declarat Michael Brauer, cercetător la University of British Columbia. Brauer a explicat că poluarea contribuie la boli de inimă precum infarct, cancer pulmonar, bronşite, tipuri de emfizem şi infecţii acute.

Brauer a făcut, împreună cu colegii săi, o comparaţie între problema poluării cu care se confruntă Asia şi condiţiile generate de sute de ani de revoluţia industrială din SUA şi Europa, factorul comun fiind norii de fum toxic din aer pe fondul dezvoltării economice masive.

Din cauza poluării produse de arderile de cărbune, 360.000 de persoane au murit în China în 2013, potrivit cercetătorului Qiao Ma, care a adăugat că arderea cărbunilor pentru furnizarea de energie electrică constituie cel mai mare factor poluator din ţară, motiv pentru care China a convenit să reducă emisiile de dioxid de carbon, la conferinţa despre schimbările climatice de la Paris.

"Chiar şi în cazul celui mai curat aer până în 2030", Qiao Ma a explicat că în China se vor înregistra de la 990.000 până la 1,3 milioane de decese anual. Beijing s-a aflat sub cod roşu de alertă din cauza poluării. Potrivit unui alt studiu, mii de oameni mor anual din cauza poluării pe cale aeriană.

"Suntem de părere că este nevoie de politici mult mai agresive", a pledat cercetătorul.

Potrivit cercetătorului Chanda Venkataraman, poluarea aerului în India are loc din cauza arderilor de cărbune, a lemnului şi a îngrăşămintelor naturale, care transmit cantităţi enorm de mari de cenuşă şi particule toxice în casele locuitorilor.

Circa 920.000 de decese au fost atribuite poluării generate de emisiile transmise de centralele termice şi de vehicule, iar 590.000 din cauza emisiilor transmise de arderile în scopul activităţilor de gătit şi furnizării de încălzire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici