Peste 50.000 de militanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în urma campaniei aeriene a coaliţei coordonate de SUA

Peste 50.000 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au fost eliminaţi în Irak şi Siria în urma campaniei aeriene a coaliţei coordonate de SUA, lansată în a doua jumătate a anului 2014, a declarat un înalt oficial militar american, potrivit site-ul postului France 24.

1136 afișări
Imaginea articolului Peste 50.000 de militanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în urma campaniei aeriene a coaliţei coordonate de SUA

Peste 50.000 de militanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în urma campaniei aeriene a coaliţei coordonate de SUA (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

În cursul campaniei au fost efectuate aproximativ 16.000 de atacuri aeriene împotriva militanţilor SI, dintre care două-treimi în Irak. În plus, coaliţia a aprovizionat cu arme forţele locale angajate în lupta împotriva Stat Islamic.

Oficialul american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a precizat că este vorba de o estimare conservatoare, adăugând că această campanie a fost "cea mai curată" din punctul de vedere al evitării victimelor civile, cele mai multe bombe folosite fiind muniţii ghidate.

Potrivit bilanţului oficial al coaliţiei, în urma operaţiunilor aeriene ar fi decedat 173 de civil, însă cei care se opun acestei campanii spun că numărul real al civililor ucişi este mult mai mare.

Însă, autorităţile americane au avertizat, în mod repetat, că Stat Islamic poate înlocui rapid pierderile, notează BBC News.

Airwars, un grup de cercetători şi jurnalişti cu baza la Londra, foloseşte surse locale, fotografii şi reţelele sociale pentru a ţine o listă detaliată a atacurilor aeriene ale coaliţiei.

Grupul a lăudat Pentagonul pentru nivelul transparenţei comparativ cu alţi actori care operează în Siria, cum ar fi Rusia sau regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Grupul estimează că un minim de 1,957 de civili şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor aeriene ale coaliţiei, mai scrie France 24.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici