Peste 500.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din cauza conflictului din Ucraina - UNHCR

Conflictul din Ucraina a determinat peste 500.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele, dintre care cel puţin 260.000 s-au mutat în alte locuri din Ucraina, iar tot atâtea s-au refugiat în Rusia, a anunţat marţi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, relatează AFP.

218 afișări
Imaginea articolului Peste 500.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din cauza conflictului din Ucraina - UNHCR

Peste 500.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din cauza conflictului din Ucraina - UNHCR (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Conform acestui bilanţ actualizat, pe lângă cele 260.000 de persoane care s-au mutat în alte locuri din Ucraina, alte 260.000 de persoane au cerut azil sau statut de refugiat în Rusia, potrivit autorităţilor ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR Adrian Edwards.

O estimare precedentă a UNHCR, din data de 20 august, menţiona 190.000 de persoane strămutate în interiorul Ucrainei şi 197.400 de persoane care au fugit în Rusia.

UNHCR estimează însă că numărul persoanelor strămutate în Ucraina este "net superior deoarece multe dintre ele sunt găzduite de rude sau prieteni şi aleg să nu se înregistreze oficial", a subliniat purtătorul de cuvânt.

"Dacă această criză nu este oprită rapid, va avea nu numai consecinţe umanitare devastatoare, dar are potenţialul de a destabiliza toată regiunea", a apreciat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres, citat de purtătorul de cuvânt.

"După lecţiile din Balcani, este greu de crezut că un conflict de o asemenea proporţie se poate dezvolta pe continentul european", a adăugat Guterres.

Conform datelor furnizate de autorităţile ruse, numărul ucrainenilor sosiţi pe teritoriul lor în decurs de o lună, în calitate de refugiaţi, a crescut cu aproape 100.000 de persoane, ajungând de la 168.000 la 5 august, la 260.000 în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici