Peste jumătate dintre europeni cred că politicile de austeritate au eşuat

Peste jumătate dintre europeni cred că politicile de austeritate implementate de la începutul crizei au eşuat, potrivit unui sondaj realizat de Gallup pentru platforma "Debating Europe".

117 afișări
Imaginea articolului Peste jumătate dintre europeni cred că politicile de austeritate au eşuat

Peste jumătate dintre europeni cred că politicile de austeritate au eşuat (Imagine: Shutterstock)

Potrivit sondajului, 51% dintre cetăţenii UE consideră că politicile de austeritate puse în aplicare pentru restabilirea finanţelor publice nu funcţionează. Doar 5% cred contrariul, în timp ce 34% apreciază că ele mai au nevoie de timp.

Deloc surprinzător, nivelurile cele mai scăzute sunt atinse în ţări asistate financiar, cu planuri drastice de asanare bugetară, precum Grecia (80%), Portugalia (68%) şi Cipru (64%).

Aproximativ 60% dintre persoanele intervievate, faţă de 16%, cred că există soluţii mai eficiente decât austeritatea. Procentajele sunt mai ridicate în Grecia (94%), Portugalia (81%) şi în Spania (80%).

Doar 22% dintre europeni afirmă că aceste politici sunt în beneficiul Europei, faţă de 67% care apreciază că reprezintă un avantaj pentru unele state membre, precum Germania, în opinia a 77% dintre respondenţi, Franţa (48%) şi Marea Britanie (39%).

Grecia (23%), ţara cea mai asistată şi care este afectată considerabil de austeritate, se poziţionează pe locul patru, chiar în faţa Italiei şi Spaniei (20%).

Sondajul a fost realizat în perioada 13-23 septembrie, pe un eşantion de 6.177 persoane din toate statele membre UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici