Petro Poroşenko l-a destituit pe guvernatorul regiunii separatiste proruse Doneţk

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a destituit vineri pe guvernatorul regiunii separatiste proruse Doneţk, milionarul Serghei Taruta, şi a numit în locul său un general, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Sviatoslav Ţegolko, citat de agenţia Interfax Ucraina, relatează AFP.

405 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko l-a destituit pe guvernatorul regiunii separatiste proruse Doneţk

Serghei Taruta, fost guvernator al Doneţk-ului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Generalul Oleksandr Kihtenko, în vârstă de 58 de ani, fost comandant al trupelor Ministerului de Interne, îl înlocuieşte pe Taruta, originar din regiune, numit în acest post în martie pentru a pune capăt rebeliunii separatiste proruse.

Taruta a criticat vehement în septembrie iniţiativele de pace ale preşedintelui Petro Poroşenko pentru estul Ucrainei şi a denunţat în special decizia a acorda un stat special regiunilor Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii proruşi.

La 1 octombrie, într-o declaraţie pentru presa locală, el a evocat existenţa unor negocieri pentru o oferi controlul asupra aeroportului din Doneţk, scena unor confruntări intense între armata ucraineană şi separatişti, în schimbul unor teritorii din apropierea oraşului Doneţk.

Biroul de presă al guvernatorului a explicat, ulterior, că declaraţia a fost scoasă din context, însă Kievul a apreciat că afirmaţia a fost făcută în scopuri electorale în perspectiva alegerilor anticipate programate la 26 octombrie.

Succesorul său, generalul Kihtenko, originar din regiunea Harkov, din est, este absolvent al Academiei Militare din Moscova şi se află în fruntea listei noului partid "Forţă şi onoare", al cărui lider, Igor Smeşko, a fost numit recent şef al serviciilor externe de informaţii din Ucraina.

Generalul Kihtenko a devenit cunoscut în 2005, după ce trimis 11.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne în regiunile Doneţk şi Transcarpatia, pentru lupta împotriva infracţionalităţii. Comandant al trupelor speciale ale Ministerului de Interne din 2005, el a fost demis în 2010, după sosirea la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici