Phenianul a acuzat SUA de utilizarea antraxului activ contra Coreei de Nord

Phenianul a acuzat vineri Washingtonul că utilizează antrax contra Coreei de Nord şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ancheteze "programele de arme biologice" ale SUA, după ce un eşantion de antrax activ a fost trimis unei baze americane din Coreea de Sud, relatează Reuters.

408 afișări
Imaginea articolului Phenianul a acuzat SUA de utilizarea antraxului activ contra Coreei de Nord

Phenianul a acuzat SUA de utilizarea antraxului activ contra Coreei de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eşantioane de antrax activ, care poate fi folosit ca armă biologică, au fost trimise în mod neglijent către Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud, Japonia şi spre laboratoare din 19 state americane şi Washington, a anunţat recent Pentagonul.

"Statele Unite nu doar posedă arme mortale de distrugere în masă, dar ele şi încearcă să le folosească în actuala dispută contra noastră", a menţionat ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Ja Song Nam, într-o scrisoare trimisă secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.

Coreea de Nord "cere ferm Consiliului de Securitate al ONU să trateze problema transporturilor de antrax activ pentru a investiga programele de arme biologice ale Statelor Unite", se arată în scrisoare, care datează din 4 iunie.

Vineri, Pentagonul a adăugat Japonia pe lista ţărilor care au primit eşantioane de antrax activ de la armata americană.

Mostrele de antrax au fost trimise în 2005 către Camp Zama, o baza militară americană situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Tokyo, şi distruse în 2009, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, colonelul Steve Warren.

"Este important să reţineţi că în prezent nu există niciun eşantion de antrax activ sau inactiv în Japonia", a subliniant Warren.

Pentagonul a demarat o investigaţie pentru a determina cauzele acestui incident.

Cel puţin 31 de persoane - 23 de angajaţi guvernamentali şi 8 civili - au primit tratament antibiotic preventiv, potrivit Pentagonului.

Însă oficialii americani insistă că nu există niciun pericol pentru sănătatea publică, pentru că toate transporturile de antrax s-au efectuat cu respectarea măsurilor de siguranţă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici