Phenianul acuză Seulul de "crime împotriva umanităţii" pentru naufragiul feribotului Sewol

Coreea de Nord, ameninţată de o anchetă internaţională pentru crime împotriva umanităţii, a acuzat, la rândul său, autorităţile de la Seul de astfel de crime, pentru reacţia în urma naufragiului feribotului Sewol, care s-a soldat cu moartea a 304 persoane, în principal elevi de liceu.

147 afișări
Imaginea articolului Phenianul acuză Seulul de "crime împotriva umanităţii" pentru naufragiul feribotului Sewol

Phenianul acuză Seulul de "crime împotriva umanităţii" pentru naufragiul feribotului Sewol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La câteva ore după ce căpitanul feribotului a fost condamnat la 36 de ani de închisoare, autorităţile nord-coreene au dat publicităţii un raport în care acuză autorităţile de la Seul de "crime odioase" comise în cazul catastrofei care a avut loc în aprilie.

Raportul, redactat de Institutul Naţional al Reunificării din Phenian, îi acuză în principal pe comandantul feribotului şi pe membrii echipajului că nu au evacuat pasagerii şi, de asemenea, critică sosirea cu întârziere a echipelor de intervenţie la locul naufragiului.

De asemenea, Institutul lansează atacuri personale la adresa preşedintelui sud-coreean Park Geun-Hye. La două săptămâni după catastrofă, cu ocazia unei vizite oficiale a preşedintelui american Barack Obama în Coreea de Sud, preşedinta Park Geun-Hye "a apărut public într-o rochie strălucitoare, fiind total indiferentă la atmosfera de doliu" din ţară, afirmă raportul publicat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

"În mod evident, respectarea drepturilor omului a fost tratată în acest caz cu un dispreţ fără margini", adaugă raportul. "Niciun efect al retoricii nu va permie autorităţilor sud-coreene să se sustragă responsabilităţii care le revine în această catastrofă", menţionează documentul.

Raportul face o referire scurtă la procesul celor 15 membri ai echipajului, care s-a încheiat marţi, afirmând că autorităţile de la Seul au încercat să "acopere scandalul prin pedepsirea" unor persoane fără importanţă.

Publicarea raportului intervine în condiţiile în care Uniunea Europeană şi Japonia au pregătit un proiect de rezoluţie în care solicită Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite judecarea oficialilor regimului comunist de la Phenian la Curtea Penală Internaţională, în baza unui raport al comisiei de anchetă ONU.

În documentul publicat în luna februarie, comisia ONU acuză regimul nord-coreean de crime împotriva umanităţii. În pofida respingerii acuzaţiilor de către Phenian, comisia ONU a stabilit că "sute de mii de deţinuţi politici au murit în lagăre în ultimii 50 de ani", după ce au fost "înfometaţi, supuşi muncii forţate, execuţiilor, torturilor sau violurilor".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici