PKK a revendicat atentatul de la Dogubayezit - VIDEO

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat atentatul sinucigaş comis duminică dimineaţa în sud-estul Turciei, soldat cu cel puţin doi morţi şi treizeci de răniţi în rândul militarilor, relatează postul RFI în pagina electronică.

685 afișări
Imaginea articolului PKK a revendicat atentatul de la Dogubayezit - VIDEO

PKK a revendicat atentatul de la Dogubayezit (Imagine: captura video YouTube)

Revendicarea atentatului duminică după-amiaza confirmă încetarea armistiţiului şi voinţa gherilei kurde de a relansa războiul împotriva Ankarei, scrie RFI.

Modul de operare şi bilanţul sunt surprinzătoare, comentează postul, adăugând că este puţin obişnuit ca rebeliunea jurdă, care nu practică atentatele-sinucigaşe. Însă, pe site-ul oficial, Forţele Populare de Apărare (HGP), aripa armată a PKK, au confirmat că se află la originea acestui atac împotriva unui post de jandarmerie, cel mai violent de la reluarea ostilităţilor, în urmă cu aproximativ zece zile.

HPG contestă, de asemenea, versiunea prezentată de presa turcă.

Mai întâi, afirmă formaţiunea, nu este vorba despre un atac sinucigaş, ci despre un "act de sabotaj de mare anvergură".

În timpul atacului, se arată în continuare în comunicat, zeci de militari şi membri ai forţelor speciale ar fi fost ucişi.

Având în vedere amploarea avarierii clădirii, pe jumătate distrusă de bomba de două tone, afirmaţia pare realistă, comentează RFI.

Indiferent de forma acestui atentat, au fost utilizate mijloace văzute rar până acum, care relevă hotărârea rebeliunii kurde, adaugă postul.

PKK îşi multiplică zilnic atacurile armate şi atentatele vizând forţele de ordine, mai ales în sud-est.

Formaţiunea împinge autorităţile locale să multiplice zonele de securitate speciale, în care populaţiile civile nu au acces.

În acest ritm, aceste atacuri relansează temeri cu privire la reinstiturea, în curând, a stării de urgenţă, care a fost ridicată la începutul anilor 2000, notează RFI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici