Plan care ar fi fost susţinut de Rusia pentru asasinarea premierului Milo Djukanovici, dejucat în Muntenegru

Un procuror special care investighează un complot ce viza scrutinul parlamentar din Muntenegru susţine că un grup de "naţionalişti ruşi" intenţionau asasinarea premierului Milo Djukanovici în scopul propulsării la putere a unei formaţiuni de opoziţie, relatează site-ul agenţiei Reuters.

7159 afișări
Imaginea articolului Plan care ar fi fost susţinut de Rusia pentru asasinarea premierului Milo Djukanovici, dejucat în Muntenegru

Plan care ar fi fost susţinut de Rusia pentru asasinarea premierului Milo Djukanovici, dejucat în Muntenegru (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Muntenegrul, fostă republică iugoslavă, este măcinat de teorii ale conspiraţiei după scrutinul din 19 octombrie, când autorităţile au arestat 20 de cetăţeni sârbi, la frontiera cu Serbia, acuzaţi de plănuirea unor atacuri la instituţii centrale.

Partidele de opoziţie susţin că este vorba de un complot fabricat, acuzându-l pe premierul Milo că foloseşte serviciile de securitate pentru a se menţine la putere.

Înaintea scrutinului parlamentar, Djukanovici, aflat la putere de 25 de ani, a acuzat Rusia de finanţarea opoziţiei pentru a bloca aderarea ţării la NATO. Formaţiunile de opoziţie, multe favorabile aderării la NATO, resping acuzaţiile.

"Organizatorii acestui grup infracţional erau naţionalişti din Rusia care porneau de la premisa că Guvernul din Muntenegru condus de Milo Djukanovici nu poate fi schimbat prin alegeri, astfel că ar trebui înlăturat prin forţă", susţine procurorul Milivoje Katnici.

Obiectivul ar fi fost asasinarea primului-ministru şi propulsarea la putere a actualei opoziţii, crede Katnici, fără a spune care partid are legături cu grupul.

"Grupul a fost format pe teritoriile Muntenegrului, Serbiei şi Rusiei cu obiectivul comiterii unui act terorist", precizează procurorul.

Partidul lui Milo Djukanovici s-a clasat pe primul loc în alegeri fără însă a avea majoritate parlamentară.

Rusia a criticat decizia Alianţei Nord-Atlantice de admitere a Muntenegrului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici