Planul de pace semnat la Minsk are şanse reale să se realizeze, afirmă un lider separatist

"Vicepremierul" autoproclamatei Republici Doneţk, Andrei Purghin, a apreciat, luni, că planul de pace semnat la Minsk între reprezentanţii Kievului şi separatiştii proruşi are şanse reale să se realizeze.

407 afișări
Imaginea articolului Planul de pace semnat la Minsk are şanse reale să se realizeze, afirmă un lider separatist

Planul de pace semnat la Minsk are şanse reale să se realizeze, afirmă un lider separatist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acordurile vor fi realizate, dar cu mare dificultate'', a declarat pentru AFP liderul prorus.

"Arătaţi-mi un conflict care s-a încheiat imediat după semnarea unui document. Nu există aşa ceva. Dar procesul este lansat, continuă şi va continua", a adăugat Purghin.

"Şanse sunt. Trebuie făcute eforturi şi vor fi şi mai multe şanse", a afimat el.

Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev şi separatiştii din estul Ucrainei au semnat sâmbătă la Minsk un memorandum în nouă puncte, care vizează consolidarea fragilului armistiţiu în vigoare, prin crearea unei zone tampon de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front.

Liderul prorus din Doneţk s-a arătat însă prudent în legătură cu rolul pe care l-ar putea juca observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

"În memorandum, le-a fost încredinţată o funcţie de control, dar trebuie verificat dacă sunt pregătiţi să-şi asume astfel de funcţii. Aş vrea să-i întâlnesc pe cei 500 de membri ai OSCE care ar urma să vină în regiune", a declarat Purghin, apreciind că numărul observatorilor OSCE este în prezent prea mic.

Misiunea specială de observare a OSCE în Ucraina numără în prezent 250 de observatori, dintre care 80 se află în cinci oraşe din estul ţării. Organizaţia internaţională prevede ca, înainte de sfârşitul lunii noiembrie, numărul observatorilor să crească la 500, şi, de asemenea, are în vedere trimiterea unor drone în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Ucraina, Michael Bociurkiw, a precizat că organizaţia nu a fost deocamdată informată cu privire la modul în care va fi organizată zona tampon, în timp ce presa rusă a evocat posibilitatea divizării în cinci sectoare, care să fie supravegheate de OSCE.

"Încercăm să aflăm mai multe. Observatorii noştri din regiune continuă să desfăşoare patrule zilnice şi să supravegheze situaţia generală", a explicat purtătorul de cuvânt al OSCE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici