Planul de reacţie RAP va costa "câteva sute de milioane de euro" pe an, afirmă un general NATO

Proiectul de dezvoltare a unor unităţi de reacţie în cadrul NATO ca răspuns la criza ucraineană ar urma să coste "câteva sute de milioane de euro" pe an, a apreciat miercuri un general din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, apreciind că este vorba despre preţul unei "Apărări credibile", relatează AFP.

219 afișări
Imaginea articolului Planul de reacţie RAP va costa "câteva sute de milioane de euro" pe an, afirmă un general NATO

Planul de reacţie RAP va costa "câteva sute de milioane de euro" pe an, afirmă un general NATO

"Menţinerea oamenilor în alertă are un cost, dar dacă ne organizăm într-adevăr bine, iar aceste forţe sunt bine pregătite, este vorba despre o investiţie (...) care va fi rentabilizată foarte rapid, în măsura în care vom fi mai eficienţi", a declarat generalul Jean-Paul Paloméros, care conduce unul dintre cele două comandamente strategice ale NATO de la Norfolk, în Statele Unite.

"Este preţul de plătit pentru a avea o Apărare şi o Alianţă credibilă", a adăugat comandantul suprem al Alianţei Nord-Atlantice însărcinat cu transformarea, într-un interviu pentru AFP.

"Nu sunt cifre colosale dacă le raportăm la bugetele globale ale statelor membre ale Alianţei" Nord-Atlantice şi nu pot fi comparate cu investiţii foarte mari în Apărare, a apreciat el.

Cu titlul de exemplu, Statele Unite, care asigură trei sferturi din finanţarea NATO, au cheltuit în 2013 aproximativ 640 de miliarde de dolari în acest domeniu.

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne din cadrul NATO urmează să decidă la summitul din Ţara Galilor, joi şi vineri, să creeze, în cadrul Forţei de reacţie rapidă a NATO, unităţi capabile să se mobilizeze în câteva zile în cazul în care izbucneşte o criză.

Acest plan de reacţie (Readiness Action Plan, RAP) ar putea să fie operaţional "până la sfârşitul anului", a estimat generalul Paloméros.

"Este necesar să fie susţinut financiar, dar şi în timp, deoarece nu este suficient să fie reactiv o lună, două luni, şase luni... Începând din momentul în care NATO a decis să deţină aceste capacităţi, este necesar să le deţină pe termen foarte lung", a apreciat el.

Notând că occidentalii se confruntă cu "ameninţări proteiforme", generalul a apreciat că "răspunsul este foarte clar, în primul rând al unor forţe credibile, bine antrenate, bine echipate, modernizate". Însă sunt necesare "de asemena forţe care pot fi utilizate foarte suplu şi foarte reactive, iar aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din istoria foarte recentă, din crizele actuale (...), lumea merge foarte repede: am văzut acest lucru în criza ucraineană şi o vedem în sud, în special în Irak".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici