Poliţia din Marea Britanie face percheziţii la locuinţele oligarhilor ruşi

Atunci când ofiţerii de la National Crime Agency (NCA) au ajuns la un apartament, pe 17 mai, pentru a efectua o percheziţie, a devenit repede clar că nu era o proprietate obişnuită, relatează BBC.

496 afișări
Imaginea articolului Poliţia din Marea Britanie face percheziţii la locuinţele oligarhilor ruşi

Poliţia din Marea Britanie face percheziţii la locuinţele oligarhilor ruşi

Întinzându-se pe o suprafaţă de 650 de metri pătraţi, apartamentul - situat într-unul dintre cele mai bogate cartiere din Londra - avea şapte dormitoare cu baie proprie pe trei etaje, un lift intern, un pian cu coadă transparent în salon şi un garaj subteran cu acces privat. Ofiţerii care au efectuat raidul au observat, de asemenea, că uşile interioare nu aveau mânere - acestea erau, ca aproape toate celelalte elemente din proprietate, controlate electronic.

Nu era o proprietate obişnuită, iar aceasta nu a fost o percheziţie obişnuită. Ţinta nu era proprietarul proprietăţii - chiar dacă proprietarul este un oligarh rus sancţionat. Ţinta era o persoană descrisă într-un document de informaţii pe care NCA îl primise ca fiind "îmenajeră".

În contul său bancar fuseseră depuse recent 400.000 de lire sterline. Se bănuia că suma era destinată plîţilor pentru întreţinerea proprietăţii şi achitarea facturilor. Iar posibilitatea ca banii să fi provenit de la persoana sancţionată însemna că existau suficiente dovezi pentru a justifica mandatul de percheziţie pentru căutarea de probe.

Iniţial, s-a suspectat că menajera ar putea fi femeia de serviciu, dar investigaţiile ulterioare după razie au indicat în schimb un membru al familiei. NCA nu va dezvălui identitatea persoanelor vizate.

Aceasta este activitatea unei noi echipe din cadrul NCA, denumită K-Cell. K vine de la cleptocraţie, atunci când conducătorii îşi folosesc puterea pentru a fura resursele ţării lor.

Misiunea echipei este de a îngreuna viaţa oligarhilor sancţionaţi, oameni de afaceri super-bogaţi apropiaţi de Kremlin. BBC a avut acces exclusiv la activitatea echipei.

Mai mult de 1.000 de persoane au fost sancţionate de guvernul britanic, inclusiv un val de nume noi în urma invaziei din Ucraina din februarie. Deşi nu toţi au legături substanţiale cu Marea Britanie, ruşii care au bunuri aici le vor găsi îngheţate.

Activele nu sunt confiscate în mod oficial de către stat, dar nu pot fi folosite decât dacă persoana respectivă primeşte o licenţă specială de la Trezorerie - cum a fost cea oferită clubului de fotbal Chelsea, deţinut de Roman Abramovici, înainte de vânzare. Iar dacă altcineva se ocupă cu bună ştiinţă de un activ sau de fonduri îngheţate, NCA poate investiga. Aceasta este baza pentru percheziţii precum cea efectuată la apartamentul pomenit, în căutarea de dovezi de încălcare a legii atunci când cineva - cum ar fi un asociat sau un membru al familiei - a primit bani pentru a se sustrage sancţiunilor.

Pentru ruşii care au mutat bani în Marea Britanie şi au cumpărat proprietăţi aici - proprietăţi scumpe care trebuie întreţinute - faptul că nu pot plăti femeia de serviciu, grădinarul sau şoferul le poate face viaţa foarte dificilă.

În cadrul unei alte raiduri, la începutul acestei luni, ofiţerii NCA au apărut la porţile negre, de fier, ale unui mare conac din Surrey. După ce au trecut de gardurile vii şi de peluzele perfect îngrijite şi au intrat în marele hol de intrare al proprietăţii, plin de flori proaspete şi opere de artă, au percheziţionat un bărbat îmbrăcat în negru.

Bărbatul nu era proprietarul rus sancţionat al proprietăţii - o casă care include piscine, mai multe crame şi o cameră special concepută pentru a depozita blănurile la temperatura optimă. Bărbatul percheziţionat era un britanic suspectat de a fi cel care gestionează afaceri şi proprietăţi în numele acestuia.

În cele din urmă, zeci de mii de lire sterline în numerar au fost recuperate din locuinţă, precum şi 1,5 milioane de lire sterline în conturi bancare, toate îngheţate deoarece se crede că au legătură cu rusul sancţionat.

Într-unul dintre puţinele cazuri care au fost făcute publice anterior, în luna martie au fost obţinute, de asemenea, ordine de îngheţare a conturilor bancare ale omului de afaceri britanic Graham Bonham-Carter, pe baza suspiciunii că fondurile provin din activele lui Oleg Deripaska.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici