Politica României faţă de R.Moldova nemulţumeşte britanicii

Politica de apropiere faţă de R. Moldova, anunţată de preşedintele român Traian Băsescu în cadrul vizitei sale la Chişinău, îngrijorează britanicii, care se tem de un nou val de imigranţi din estul Europei, reprezentat de moldoveni cu cetăţenie română, relatează Daily Express, în ediţia electronică.

25 afișări
Imaginea articolului Politica României faţă de R.Moldova nemulţumeşte britanicii

Politica României faţă de R.Moldova nemulţumeşte britanicii (Imagine din arhivă; Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Sute de mii de cetăţeni din R.Moldova - cea mai săracă ţară din Europa - vor primi în curând dreptul de a trăi şi de a lucra în Marea Britanie şi în statele UE ca urmare a politicii controversate a Bucureştiului de a le oferi acestora cetăţenie română", scrie Daily Express.

Traian Băsescu şi-a reiterat promisiunea de a le oferi cetăţenie română locuitorilor din Republica Moldova, datorită legăturilor istorice dintre cele două ţări, în cadrul unei vizite de stat efectuate săptămâna trecută în fosta republică sovietică. El a anunţat înfiinţarea unei noi agenţii, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, pentru a accelera procesarea celor un milion de cereri pe care Guvernul român le-a primit deja pe fondul noii legi privind acordarea cetăţeniei în numai cinci luni.

"Vineri, Guvernul va emite un act normativ care printr-o ordonanţă de urgenţă va fi decisă crearea unei agenţii speciale pentru acordarea cetăţeniei române pentru cei care şi-au pierdut-o", a declarat Băsescu. Astfel, cetăţenii din Republica Moldova nu vor mai avea nevoie de viză pentru a munci şi lucra în România, având de asemenea dreptul de a călători în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie, comentează Daily Express.

Sir Andrew Green din cadrul organizaţiei neguvernamentale MigrationWatch UK a calificat politica României drept "scandaloasă". "A venit timpul potrivit ca Uniunea Europeană să abordeze problema celor care sunt îndreptăţiţi să deţină un paşaport (pentru a călători în spaţiul) european", a precizat el.

"Românii, greci, spaniolii şi italienii tind cu toţii să distribuie paşapoarte unor persoane cu legături istorice, adesea obscure, cu ţările lor", afirmă Sir Green.

Republica Moldova a făcut parte din teritoriul României până în 1940, fiind ulterior anexată Uniunii Sovietice. În 1991, aceasta şi-a proclamat independenţa, iar 80 la sută dintre cei patru milioane de locuitori sunt de etnie română. Republica Moldova este însă cea mai săracă ţară din Europa. Nouă din zece tineri moldoveni intenţionează să părăsească ţara, se arată într-un studiu realizat de ONU. Circa 600.000 de cetăţeni moldoveni muncesc în Marea Britanie şi în alte ţări europene legal, dar şi ilegal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici