Politicianul moldovean Plahotniuc, suspectat de implicare într-o schemă de spălare de bani în Rusia

Vladimir Plahotniuc, controversatul lider al Partidului Democrat (PDM), este suspectat că ar fi orchestrat o operaţiune de spălare de bani în Rusia, valoarea prejudiciului fiind de aproape 600 de milioane de dolari, au anunţat autorităţile ruse, cu 2 zile înainte de alegerile din Republica Moldova.

899 afișări
Imaginea articolului Politicianul moldovean Plahotniuc, suspectat de implicare într-o schemă de spălare de bani în Rusia

Politicianul moldovean Plahotniuc, suspectat de implicare într-o schemă de spălare de bani în Rusia

"A fost confirmat că cetăţeni din Rusia şi Moldova au înfiinţat un grup infracţional internaţional cu scopul de a efectua operaţiuni ilegale în valută. Organizatorii acestei activităţi ilegale au fost Vladimir Plahotniuc şi Veaceslav Platon, care au cetăţenia rusă", a anunţat, vineri, o reprezentantă a Ministerului de Interne de la Moscova.

În perioada 2013-2014, membrii acestui grup infracţional au transferat valută din conturile unor entităţi legale de la Bank Zapadny şi Russkiy Zemelny Bank către conturi ale unor nerezidenţi deschise la BC Moldindconbank SA şi la alte organizaţii străine, sub pretextul vânzării de valută. "În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost transferate în afara Rusiei", a declarat Irina Volk, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

La sfârşitul anului 2017, Tribunalul Basmanny din Moscova a dispus arestarea "in absentia" a lui Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM, centru-stânga, proeuropean), principala formaţiune din coaliţia de guvernare de la Chişinău, decizia instanţei având legătură cu un caz de tentativă de omor.

Anunţul Ministerului rus de Interne survine cu doar două zile înainte de alegerile legislative din Republica Moldova.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), formaţiunea preşedintelui prorus Igor Dodon, ar vota 26% dintre participanţii la sondaj, cu 3 puncte procentuale mai puţin faţă de sondajul IMAS din ianuarie, potrivit cotidianului Timpul.

Democraţii lui Plahotniuc ar acumula 19,4%, comparativ cu 18%, în sondajul din luna ianuarie.

Pentru blocul ACUM (proeuropean) ar vota 16,8% din respondenţi. Alianţa electorală condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase a pierdut 2,2 puncte procentuale în decurs de o lună.

A patra forţă politică ce are şanse de accedere în Parlamentul de la Chişinău, Partidul Şor (prorus), a crescut de la aproximativ 7% în ianuarie, până la 7,5%.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eşantion de 1521 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-2,55%.

Joi, Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii blocului electoral ACUM (proeuropean), au declarat că „există suspiciuni rezonabile” că ar fi fost otrăviţi cu mercur, sugerând că suspectează că actualul Guvern moldovean ar avea legătură cu acest incident. PDM a negat prompt acuzaţiile în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici