Politicieni bulgari şi străini, prezenţi la funeraliile lui Jelio Jelev la Sofia

Funeraliile primului preşedinte postcomunist bulgar, Jelio Jelev, care au avut loc duminică la Sofia, au reunit elita politică bulgară şi politicieni din Balcani, între care şi fostul preşedinte român Emil Constantinescu.

154 afișări
Imaginea articolului Politicieni bulgari şi străini, prezenţi la funeraliile lui Jelio Jelev la Sofia

Politicieni bulgari şi străini, prezenţi la funeraliile lui Jelio Jelev la Sofia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul preşedinte bulgar ales democratic (1990-1996), Jelio Jelev, decedat vineri la vârsta de 79 de ani, a fost opozantul cel mai emblematic al regimului dictatorului Todor Jivkov.

Cartea sa intitulată "Fascismul", în care asimilează implicit comunismul fascismului, şi apărută în 1981 înainte de a fi confiscată din librării, a fost distribuită clandestin în rândul intelectualilor bulgari.

"Alături de (cehul Vaclav) Havel, (polonezul Tadeusz) Mazowiecki şi (rusul Andrei) Saharov, Jelio Jelev a fost una dintre imaginile miraculoase ale lui 1989", anul căderii Zidului Berlinului, a comentat la televiziunea bulgară Adam Michnik, un celebru disident polonez.

"Jelio Jelev este un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie" în Bulgaria, "al tranziţiei paşnice, al toleranţei şi înţelegerii naţionale", a declarat preşedintele Rosen Plevneliev, luând cuvântul duminică după o slujbă funerară la catedrala Aleksandr Nevski din Sofia.

Premierul Boiko Borisov a subliniat meritele lui Jelev pentru menţinerea păcii etnice în Bulgaria, ţară cu o considerabilă minoritate musulmană, şi pentru buna vecinătate în Balcani.

Preşedinţii Macedoniei, Albaniei, Bosniei Herţegovina şi Kosovo, precum şi vicepreşedintele Comisiei Europene Kristalina Gheorghieva au asistat la ceremonie.

Bulgaria a fost prima ţară care a recunoscut, încă din ianuarie 1992, tânărul stat Macedonia, la iniţiativa preşedintelui Jelev.

Foştii preşedinţi bulgari Petar Stoianov şi Gheorghi Parvanov, precum şi fostul preşedinte român Emil Constantinescu au fost, de asemenea, prezenţi la slujba funerară susţinută de patriarhul Neofit, liderul Bisericii Ortodoxe.

La încheierea mandatului său, Jelev a înfiinţat o fundaţie consacrată cercetării politice în Balcani, care lucrează cu foşti şefi de stat şi de guvern din regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici