Poliţistul grec găsit vinovat de uciderea unui elev, în 2008, a fost condamnat la detenţie pe viaţă

Poliţistul grec găsit vinovat de uciderea unui elev de liceu, în decembrie 2008, la Atena, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, potrivit verdictului unei instanţe din Amfissa (centru).

23 afișări
Imaginea articolului Poliţistul grec găsit vinovat de uciderea unui elev, în 2008, a fost condamnat la detenţie pe viaţă

Un poliţist grec acuzat de uciderea unui elev în 2008 a fost găsit vinovat de omor intenţionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţistul grec, Epaminondas Korkoneas, în vârstă de 38 de ani, era acuzat de uciderea unui elev de liceu în decembrie 2008 la Atena, incident care a declanşat violenţe urbane. El a fost găsit vinovat de "omor cu intenţie".

Decizia de condamnare la închisoare pe viaţă a fost luată de majoritatea membrilor Curţii formate din trei judecători şi patru juraţi, după rechizitoriul procurorului.

Tribunalul a decis să menţină împotriva poliţistului Epaminondas Korkoneas, în vârstă de 38 de ani, acuzaţia de omor intenţionat, fără a admite existenţa unor circumstanţe atenuante.

Cel de-al doilea acuzat, Vassilios Saraliotis, în vârstă de 32 de ani, a primit zece ani de închisoare, el fiind găsit vinovat de "complicitate". Pedeapsa sa este cea mai mică prevăzută pentru infracţiunea comisă.

Avocaţii apărării au susţinut că liceanul Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, a fost victima unui "tragic accident", explicând că poliţistul era în legitimă apărare. Ei au afirmat că vor face apel, în timp ce avocatul lui Saraliotis a cerut punerea sa în libertate, declanşând protestele bunicii victimei, precum şi murmure în sala supraaglomerată.

Familia victimei, Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, precum şi cele ale acuzaţilor, au primit cu calm verdictul, iar în jurul tribunalului au fost mobilizate forţe de ordine pentru a se evita orice incident.

La 6 decembrie 2008, poliţistul Epaminondas Korkoneas a tras trei focuri cu arma de serviciu în direcţia unui grup de tineri, în cartierul Exarhia din Atena.

Procesul a fost delocalizat la Amfissa pentru a împiedica orice reluare a violenţelor la Atena, teatrul unor săptămâni de violenţe urbane după moartea adolescentului, în condiţiile în care cazul a radicalizat o parte contestatoare a tinerilor greci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici