Polonia amendează Gazprom cu 7,6 miliarde de dolari pentru conducta Nord Stream 2

  • Polonia a amendat compania rusă Gazprom cu mai mult de 29 de miliarde de zloti (7,6 miliarde de dolari) pentru construirea gazoductului Nord Stream 2
  • Polonia spune că Gazprom a încălcat reglementările antimonopol
  • Alături de Gazprom au mai fost amendate şi OMV şi Shell
634 afișări
Imaginea articolului Polonia amendează Gazprom cu 7,6 miliarde de dolari pentru conducta Nord Stream 2

Polonia amendează Gazprom cu 7,6 miliarde de dolari pentru conducta Nord Stream 2

Polonia a amendat compania rusă Gazprom cu mai mult de 29 de miliarde de zloti (7,6 miliarde de dolari) pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 fără aprobarea Varşoviei, a declarat miercuri autoritatea pentru concurenţă  UOKiK, citată de Reuters. 

Proiectul a stârnit îngrijorări legate de dominaţia Moscovei în ceea ce priveşte aprovizionarea Europei cu energie şi a atras sancţiuni SUA, deşi vânzările de gaze azere şi gaze naturale lichefiate din SUA (GNL) pot reduce cota de piaţă a Rusiei în Europa.

UOKiK a declarat că a impus, de asemenea, o amendă totală de 234 de milioane de zloti (peste 61 de milioane de dolari) altor cinci companii implicate în finanţarea proiectului de 11 miliarde de dolari menit să dubleze capacitatea de export a gazelor ruseşti prin Marea Baltică.

Proiectul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, cu jumătate din finanţare oferită de Uniper din Germania şi unitatea Wintershall a BASF, alături de compania anglo-olandeză Shell, OMV din Austria şi Engie.

OMV şi Engie se confruntă cu cele mai mari amenzi de 88 de milioane de zloti (23 de milioane de dolari) şi respectiv 55,5 milioane de zloti (14,5 milioane dolari)

În urma deciziei, companiile sunt obligate să rezilieze acordurile pentru finanţarea Nord Stream 2, a spus UOKiK.

Gazprom a declarat că nu a încălcat reglementările antimonopol poloneze şi va face apel.

„Hotărârea UOKiK încalcă principiile legalităţii, proporţionalităţii şi procesului echitabil, în timp ce mărimea fără precedent a amenzii este o dovadă a dorinţei de a se opune implementării proiectului Nord Stream 2 prin orice mijloace”, a spus Gazprom.

UOKiK examinează proiectul de ani de zile. În august, Gazprom a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloti (peste 55 de milioane de dolari) pentru lipsa de cooperare în ceea ce priveşte proiectul.

„Lansarea NS2 va ameninţa continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a Poloniei. O creştere a preţului produsului este, de asemenea, foarte probabilă, creşterea urmând a fi suportată de consumatorii polonezi ”, a declarat Tomasz Chrostny, preşedintele UOKiK.

„Finalizarea acestui proiect de investiţii creşte dependenţa economică de gazul rusesc - nu numai în cazul Poloniei, ci şi al altor state europene”, a spus Chrostny.

Cea mai mare parte a gazului consumat în Polonia vine de la Gazprom, dar Varşovia şi-a redus dependenţa prin achiziţii de GNL, în special din Qatar şi Statele Unite.

Construcţia conductei Nord Stream 2, de 1.230 de kilometri, este completă, cu excepţia unei secţiuni finale de aproximativ 120 km în apele daneze. Lucrările au fost întrerupte în decembrie, după ce compania Swiss-Dutch Allseas de instalare a conductelor a suspendat operaţiunile din cauza sancţiunilor SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
polonia,
gazprom,
amendă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici