Polonia rămâne pe poziţii. Premierul a anunţat că nu va vota bugetul EU şi va lupta împotriva „oligarhiei europene.” Nici PE nu va ceda

  • Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că ţara sa va bloca şi la votul final adoptarea bugetului UE.
  • Ungaria şi Polonia, alături de Slovenia, se opun ca plata fondurilor europene să fie legată de respectarea statului de drept.
  • Parlamentul European a avertizat că nu va face "nicio concesie" în faţa Ungariei şi Poloniei.
1806 afișări
Imaginea articolului Polonia rămâne pe poziţii. Premierul a anunţat că nu va vota bugetul EU şi va lupta împotriva „oligarhiei europene.” Nici PE nu va ceda

Profimedia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut miercuri că ţara sa va bloca şi la votul final adoptarea bugetului UE, pentru că refuză ca plata fondurilor europene să fie legată de respectarea statului de drept.
 
O UE în care există o oligarhie europeană care îi pedepseşte pe cei mai slabi (dintre statele membre) nu este UE în care am intrat şi nu are viitor,” a spus Mateusz Morawiecki în faţa parlamentarilor polonezi.
”Spunem ”da” Uniunii Europene, dar ”nu” pentru a fi pedepsiţi ca şi copiii. ”Nu” mecanismelor care înseamnă că Polonia şi alte ţări sunt tratate nedrept,” a adăugat el, notează Le Figaro.
 
„Este o chestiune de suveranitate,” a continuat Mateusz Morawiecki, avertizând că voinţa, la Bruxelles, de a stabili condiţii politice pentru alocarea mijloacelor financiare ar putea duce în cele din urmă la „prăbuşirea UE.” 
 
Astăzi credeţi că acest instrument este îndreptat împotriva noastră, împotriva Ungariei, poate împotriva Sloveniei, poate împotriva unei alte ţări din Europa centrală. În câţiva ani, în doi sau trei ani, ar putea fi îndreptat împotriva altcuiva,” a mai transmis premierul polonez.
 
Acesta este un punct de cotitură în istoria UE. Luarea deciziilor bazate pe dispoziţii arbitrare pentru a reglementa poate duce la prăbuşirea acesteia,” a avertizat Mateusz Morawiecki.
 
Ungaria şi Polonia, alături de Slovenia, se opun ca plata fondurilor europene să fie legată de respectarea statului de drept.
 
Pe de altă parte, Parlamentul European a avertizat că nu va face "nicio concesie" în faţa Ungariei şi Poloniei, care şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare, au anunţat, miercuri, preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.
 
”Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră", au afirmat ei într-un comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici