Poluarea cu petrol din Noua Zeelandă, cea mai importantă catastrofă ecologică maritimă a ţării - FOTO

Nava portcontainer care a eşuat într-un golf turistic din Noua Zeelandă, ameninţat de o maree neagră, a provocat "cea mai importantă catastrofă ecologică maritimă" din istoria ţării, a declarat marţi Nick Smith, ministrul neozeelandez al Mediului.

419 afișări
Imaginea articolului Poluarea cu petrol din Noua Zeelandă, cea mai importantă catastrofă ecologică maritimă a ţării - FOTO

Poluarea cu petrol din Noua Zeelandă, cea mai importantă catastrofă ecologică maritimă a ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre catastrofa ecologică maritimă cea mai gravă cu care s-a confruntat (vreodată) Noua Zeelandă", a declarat Smith, într-o conferinţă de presă.

"Evenimentele tragice la care asistăm erau inevitabile după eşuarea (navei) Rena pe recif", a adăugat el.

Între 130 şi 350 de tone de păcură s-au scurs deja de pe Rena, a cărei cocă ameninţă să se spargă şi să elibereze 1.700 de tone de carburant pe reciful Astrolabe, cunoscut pentru bogăţia faunei şi florei sale, la 22 de kilometri în largul oraşului Tauranga, de pe insula nordică.

"Există patru cuve principale (de carburant) pe navă, iar scurgerile provin de la una dintre ele", a precizat un purtător de cuvânt al Maritime New Zealand (MNZ), autoritatea însărcinată să asigure securitatea persoanelor şi mediului pe mare.

-

Portcontainerul Rena, cu o capacitate de 47.000 de tone, care transportă aproximativ 2.000 de containere, a eşuat miercurea trecută în Golful Plenty, în circumstanţe încă nedeterminate.

Operaţiunile de pompare, accelerate la sfârşitul săptămânii, înaintea sosirii unei furtuni anunţate, se efectuau marţi în condiţii foarte dificile, cu valuri de cinci metri şi rafale puternice de vânt.

O echipă de 36 de specialişti, îmbarcaţi la bordul navei Rena, a fost evacuată marţi dimineaţa, ca măsură de precauţie.

"Condiţiile se schimbă permanent, (prognoza) meteorologică nu a fost favorabilă, a fost împotriva noastră, şi am preferat să asigurăm securitatea persoanelor", a declarat Catherine Taylor,directorul MNZ.

Pelicule de carburant au atins coasta luni. De asemenea, pete de petrol de mărimea unei palme au fost găsite pe plaja Mont Maunganui, o destinaţie turistică de la Golful Plenty, care adăposteşte balene, delfini şi păsări marine.

Pelicule de carburant provenind de pe navă au provocat, deja, moartea a numeroase păsări. Pinguini şi cormorani sunt trataţi în centre de îngrijire pentru animale.

Potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), "viitoarele 24-48 de ore sunt hotărâtoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici