Poroşenko: Situaţia în estul Ucrainei s-a schimbat radical de la armistiţiu. Majoritatea trupelor ruse au părăsit ţara. Regiunea va rămâne parte a Ucrainei

Situaţia în estul Ucrainei s-a "schimbat radical" de la intrarea în vigoare a armistiţiului cu separatiştii proruşi, vineri, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Petro Poroşenko. Preşedintele Ucrainei a anunţat că va supune Parlamentului un proiect de lege care să garanteze mai multă autonomie estului separatist prorus, dar a precizat că această regiune va rămâne în cadrul ţării.

2738 afișări
Imaginea articolului Poroşenko: Situaţia în estul Ucrainei s-a schimbat radical de la armistiţiu. Majoritatea trupelor ruse au părăsit ţara. Regiunea va rămâne parte a Ucrainei

Poroşenko: Situaţia în estul Ucrainei s-a "schimbat radical" de la armistiţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia pe front s-a schimbat radical. Înainte de anunţarea armistiţiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieţi de eroi", a declarat şeful statului.

Dar "Ucraina nu a făcut nicio concesie asupra integrităţii sale teritoriale", iar estul ţării va rămâne "parte a Ucrainei", a subliniat el.

"Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare (a regiunilor din est). Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk (două fiefuri ale rebelilor) prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina", a afirmat el.

Kievul şi separatiştii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede în primul rând o încetare a focului, respectat în general, în pofida acuzaţiilor reciproce de încălcare. Dacă persistă, armistiţiul riscă să confirme pierderea controlului de către Kiev a teritoriilor aflate în prezent sub controlul rebelilor proruşi din estul ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin afirma marţi, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean că Moscova este pregătită să contribuie în continuare la soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina. Luni, cei doi şefi de stat au discutat, de asemenea, prin telefon şi au au convenit să continue dialogul în vederea instaurării păcii în estul Ucrainei.

Kievul şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că patru militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare a încetării focului.

Majoritatea trupelor ruse au părăsit teritoriul Ucrainei, anunţă Petro Poroşenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat miercuri că majoritatea trupelor ruse prezente în Ucraina au părăsit teritoriul, la cinci zile după intrarea în vigoare a unui armistiţiu pentru a pune capăt conflictului din estul separatist, relatează AFP.

"Conform ultimelor informaţii pe care le-am primit de la serviciile noastre de informaţii, 70 la sută dintre forţele ruse au fost retrase", a declarat preşedintele în Consiliul de miniştri, conform site-ului Preşedinţiei. "Acest lucru ne face să sperăm pe viitor la iniţiative de pace", a adăugat el.

Preşedintele ucrainean declara luni la Mariupol că este imposibil de câştigat conflictul din estul Ucrainei dintre armată şi rebelii proruşi "doar prin mijloace militare", cerând o retragere a trupelor ruse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici