Posibilă ameninţare sau o simplă demonstraţie? Coreea de Nord a testat o rachetă balistică lansată de pe un submarin

  • Coreea de Nord a lansat, marţi, o rachetă balistică de pe submarin (SLBM) din largul coastei sale estice, a anunţat armata sud-coreeană, ceea ce l-a scos pe noul prim-ministru al Japoniei din campania electorală şi a umbrit deschiderea unui important târg de armament de la Seul.
  • Lansarea, raportată de oficiali din Coreea de Sud şi Japonia, a avut loc după ce emisarii americani şi sud-coreeni s-au întâlnit luni la Washington pentru a discuta despre impasul nuclear cu Coreea de Nord.
  • Şefii serviciilor de spionaj din Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia ar urma să se întâlnească marţi, de asemenea, la Seul.
  • Lansarea nord-coreeană ar fi cel mai recent test de armament efectuat de această ţară, care a continuat dezvoltarea militară în faţa sancţiunilor internaţionale impuse din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete.
1290 afișări
Imaginea articolului Posibilă ameninţare sau o simplă demonstraţie? Coreea de Nord a testat o rachetă balistică lansată de pe un submarin

Posibilă ameninţare sau o simplă demonstraţie? Coreea de Nord a testat o rachetă balistică lansată de pe un submarin

Racheta a fost lansată marţi, în apropiere de Sinpo, a precizat Statul Major interarme al Coreei de Sud, unde Coreea de Nord păstrează submarine, precum şi echipamente pentru testarea lansării de SLBM-uri, potrivit Reuters.

Nu a fost imediat clar dacă racheta a fost lansată de pe un submarin sau de pe o barjă de testare submersibilă, ca în majoritatea testelor anterioare. „Armata noastră monitorizează îndeaproape situaţia şi îşi menţine poziţia de pregătire în strânsă cooperare cu Statele Unite, pentru a se pregăti pentru posibile lansări suplimentare", a declarat JCS într-un comunicat.
 
Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane a comentat lansarea ca fiind destabilizatoare, dar a apreciat că aceasta nu reprezintă o ameninţare imediată pentru Statele Unite sau aliaţii săi.
 
Racheta a zburat aproximativ 430-450 de kilometri până la o altitudine maximă de 60 de kilometri, a declarat o sursă militară.
 
Ultimul test SLBM al Coreei de Nord a avut loc în octombrie 2019, când o rachetă Pukguksong-3 a fost lansată de pe o platformă subacvatică, zburând 450 de kilometri până la o altitudine maximă de 910 kilometri.

Kim Dong-yup, un fost ofiţer al Marinei sud-coreene, care este profesor la Institutul pentru Orientul Îndepărtat al Universităţii Kyungnam din Seul, a declarat că cel mai recent test a implicat probabil una dintre SLBM-urile dezvăluite recent de Coreea de Nord.

Nordul a prezentat noile SLBM Pukguksong-4 şi Pukguksong-5 în timpul paradei militare din octombrie şi, respectiv, ianuarie, iar o rachetă mai mică, nevăzută până acum, a fost observată la târgul de apărare de săptămâna trecută din Pyongyang.
 
Coreea de Nord a lucrat, de asemenea, la ceea ce ar fi primul său submarin operaţional capabil să lanseze o SLBM, potrivit oficialilor sud-coreeni. În prezent, Coreea de Nord are un submarin experimental cu rachete balistice despre care susţine că a fost folosit într-un test din 2016, deşi unii analişti spun că ar fi putut folosi o barjă.
 
Consiliul de securitate naţională al Coreei de Sud a organizat o reuniune de urgenţă şi şi-a exprimat "regretul profund" în legătură cu testul, îndemnând Nordul să reia discuţiile.
 
Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că au fost detectate două rachete balistice şi că este "regretabil" faptul că Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete în ultimele săptămâni.
 
Kishida şi-a anulat apariţiile programate în campanie în nordul Japoniei, iar adjunctul secretarului şef al cabinetului a declarat reporterilor că Kishida plănuia să se întoarcă la Tokyo pentru a se ocupa de situaţia rachetelor.
 
Lansarea a avut loc în momentul în care şefii serviciilor de informaţii din Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia urmau să se întâlnească la Seul pentru a discuta despre impasul cu Coreea de Nord, pe lângă alte probleme, a relatat Yonhap, citând o sursă guvernamentală.
 
Analiştii spun că rachetele testate recent de Coreea de Nord par să aibă ca scop egalarea sau depăşirea arsenalului în expansiune discretă al Coreei de Sud.
 
Luna trecută, Coreea de Sud a testat cu succes un SLBM, devenind prima ţară fără arme nucleare care a dezvoltat un astfel de sistem. În aceeaşi zi, Coreea de Nord a testat o rachetă lansată dintr-un tren.
 
În momentul în care s-a aflat vestea lansării rachetei de marţi, reprezentanţii a sute de companii internaţionale şi militari străini erau reuniţi la Seul pentru ceremonia de deschidere a Expoziţiei Internaţionale Aerospaţiale şi de Apărare (ADEX).
 
Potrivit organizatorilor, aceasta va fi cea mai mare expoziţie de apărare din Coreea de Sud, cu prezentări de avioane de luptă de ultimă generaţie, elicoptere de atac, drone şi alte arme avansate, precum şi rachete spaţiale şi proiecte aerospaţiale civile.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici