Posibilă transmitere de la om la om a unei tulpini rezistente la Tamiflu a virusului gripei porcine

Autorităţile medicale britanice au anunţat vineri că analizează posibile cazuri de transmitere de la om la om a unei tulpini a virusului A/H1N1 rezistente la tratamentul cu antiviralul Tamiflu.

66 afișări
Imaginea articolului Posibilă transmitere de la om la om a unei tulpini rezistente la Tamiflu a virusului gripei porcine

Posibilă transmitere de la om la om a unei tulpini rezistente la Tamiflu a virusului gripei porcine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cinci pacienţi din Ţara Galilor sunt purtători ai unui virus A/H1N1 rezistent la antiviralul produs de grupul farmaceutic elveţian Roche. Cei cinci, care suferă de probleme de sănătate grave, au fost internaţi la spitalul universitar de la Cardiff.

Trei dintre ei ar fi putut fi contaminaţi chiar în spital, a anunţat serviciul de sănătate publică din Ţara Galilor (NPHS), în timp ce Agenţia pentru protecţie sanitară HPA a precizat că a declanşat o anchetă pentru a stabili dacă cei trei pacienţi au fost infectaţi cu o tulpină a virusului rezistentă la Tamiflu.

"HPA colaborează cu colegii de la NPHS pentru a ancheta un număr de cazuri posibile de transmitere interumană a gripei A rezistente la oseltamivir", a adăugat HPA.

În cazul în care această ipoteză va fi confirmată, cazurile din Ţara Galilor sunt primele în care tulpina de virus rezistentă la Tamiflu s-a transmis de la om la om, afirmă BBC.

"Până în prezent, printre pacienţii unui spital din Ţara Galilor au fost confirmate nouă cazuri de gripă cu virusul A/H1N1. Cinci dintre ei suferă de o formă rezistentă la oseltamivir, un altul răspunde la tratament, iar situaţia celorlalţi trei nu a fost clarificată încă", a adăugat HPA.

Cazuri de rezistenţă la tratament au mai fost înregistrate atât în Europa, cât şi în restul lumii, dar până în prezent nu a fost confirmat nici un caz de transmitere de la om la om a tulpinii rezistente la Tamiflu.

Doi dintre cei cinci pacienţi au fost externaţi din spital, iar alţi trei - dintre care unul se află în stare gravă - sunt în continuare internaţi, fiind trataţi cu alte retrovirale.

HPA a apreciat că riscul pentru populaţie este redus, în condiţiile în care până în prezent "nu există nici o dovadă că virusul rezistent la oseltamivir este mai virulent decât alţi viruşi gripali". Autorităţile britanice au adăugat că virusul este în continuare sensibil la medicamentul Relenza, utilizat ca tratament alternativ, iar pacienţii au reacţionat pozitiv la acest tratament.

"Apariţia virusului A rezistent la Tamiflu nu este o surpriză în cazul pacienţilor care suferă de probleme grave de sănătate conexe şi au un sistem imunitar deficient", a declarat medicul Roland Salmon, directorul Centrului de supraveghere a bolilor transmisibile. "În acest caz, tulpina rezistentă nu pare să provoace o formă mai gravă a bolii decât cea care circulă începând din aprilie", a adăugat el.

Marea Britanie este ţara europeană cel mai grav afectată de gripa nouă, înregistrând săptămânal circa 50.000 de cazuri noi. De la apariţia gripei noi, autorităţile de la Londra au anunţat circa 100 de decese.

Gripa cu virusul A/H1N1 a provocat moartea a circa 6.750 de persoane în întreaga lume, 500 de decese fiind înregistrate în decurs de o săptămână, conform ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anunţat vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici