Povestea micuţei Liza, fetiţa în vârstă de 4 ani, ucisă în timpul atacului rusesc din Viniţa

Pe o fâşie de iarbă din faţa ruinelor magazinului Jubilee din Viniţa se află un cărucior roz căzut pe o parte şi plin de sânge. Aparţinea unei fetiţe în vârstă de 4 ani, Liza. Este unul dintre cei trei copii ucişi în atacul rusesc din Viniţa.

489 afișări
Imaginea articolului Povestea micuţei Liza, fetiţa în vârstă de 4 ani, ucisă în timpul atacului rusesc din Viniţa

Fetiţa de patru ani a fost unul dintre cei trei copii mici ucişi joi, când rachetele ruseşti au lovit centrul oraşului Viniţa, relatează BBC.

Mama ei, Irina Dmitrieva, a fost grav rănită în atac.

23 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte opt sunt încă date dispărute. Alte zeci de persoane se află încă în spital.

Cu puţin timp înainte ca rachetele să lovească, Irina postase un videoclip online. Era o zi frumoasă şi însorită, iar micuţa Liza zâmbea, împingându-şi căruciorul roz în faţa ei. Cele două discutau pe drumul spre logoped.

Mama Lisei, Irina, este încă în spital.

„Liza era foarte veselă, îi plăcea să vină la noi. Era un copil foarte amabil. Pentru mama ei, ea era tot sensul vieţii. O iubea la nebunie. Nici nu-mi pot imagina ce tragedie este pentru familie”, a declarat Valeriia Korol pentru BBC.

Ea conduce centrul LogoClub pentru nevoi speciale, unde Liza participase la o şedinţă în acea dimineaţă, aşa cum făcea în majoritatea zilelor.

Fetiţa de patru ani avea sindromul Down, iar contul de Instagram al mamei sale este plin de imagini din viaţa fetiţei, pe care a început să le posteze la scurt timp după ce s-a născut singurul ei copil.

Prima dintre ele anunţă: „Faceţi cunoştinţă cu micul meu îngeraş”.

LogoClubul la care mergea Liza se află la o stradă de Piaţa Victoriei, unde au lovit rachetele, iar personalul îi dusese pe toţi copiii la adăpost atunci când a sunat sirena de raid aerian.

Dar, la fel ca mulţi oameni, Liza şi mama ei erau încă în stradă.

Când a început războiul, se întorseseră la Viniţa din Kiev pentru siguranţă, deoarece acest oraş era departe de liniile de front. Dar niciun loc nu mai este sigur în Ucraina.

Valerriia a spus că Irina o venera pe Liza şi că era foarte deschisă în legătură cu faptul că avea sindromul Down. Ea voia ca oamenii să ştie că nu este nimic de care să se ruşineze, „că astfel de copii nu sunt diferiţi de noi, sunt foarte dulci şi buni”, spune Valeriia.

„Este îngrozitor. Copiii nu ar trebui să sufere şi să moară, şi nici mamele lor nu ar trebui să moară”, a declarat Valeriia pentru BBC, cu vocea tremurândă. „Nu ştiu dacă Irina ştie deja despre Liza, dacă familia ei i-a spus sau nu. Ca mamă, nu ştiu cum este posibil să dai cuiva o astfel de veste, pur şi simplu nu ştiu. Este o tragedie”, a declarat Valeriia pentru BBC.

Doi băieţi au fost, de asemenea, ucişi în acest atac. Maksim Zharii, care avea şapte ani, a murit alături de mama sa, Viktoriia. Poliţia ucraineană a declarat că acesta se afla la o programare la centrul medical de la parterul centrului Jubilee. Aici nu a mai rămas nimic din clinică, în afara pereţilor înnegriţi de foc.

Un băiat de opt ani care a murit nu a fost încă identificat. Acesta îşi aştepta unchiul într-o maşină parcată în apropiere şi a fost prins de focul violent.

Ministerul rus al Apărării a emis vineri o declaraţie despre acest atac, în care nu a făcut nicio menţiune despre moartea copiilor. În schimb, a susţinut că Rusia a tras rachete de „înaltă precizie” şi a „distrus” o întâlnire a oficialilor militari şi străini ucraineni care discutau despre livrările de arme. La faţa locului nu a existat însă absolut nimic care să confirme acest lucru. Ceea ce Rusia a lovit de fapt a fost o clădire numită Casa ofiţerilor din Piaţa Victoriei. Dar singurul lucru militar în legătură cu ea pare să fie numele său, care datează din perioada sovietică. Este o sală de concerte unde trebuia să aibă loc un spectacol joi seara. Unul dintre membrii grupului se afla în mijlocul unei probe de sunet când rachetele au lovit clădirea. El a murit mai târziu la spital. Alţi membri ai trupei au fost răniţi în exterior.

Oficialii de aici spun acum că 352 de copii au murit şi alte sute au fost răniţi de când Rusia a lansat acest război. Preşedintele Volodimir Zelenski a calificat ultimele crime drept un act de terorism.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici