Prăbuşirea avionului malaysian în Ucraina ar putea fi comparată cu o "crimă de război" - ONU

Prăbuşirea avionului malaisian în Ucraina, doborât de o rachetă într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, ar putea fi comparată cu o "crimă de război", a declarat comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay.

524 afișări
Imaginea articolului Prăbuşirea avionului malaysian în Ucraina ar putea fi comparată cu o "crimă de război" - ONU

Prăbuşirea avionului malaysian în Ucraina ar putea fi comparată cu o "crimă de război" - ONU (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Această încălcare a legislaţiei internaţionale, ţinând cont de circumstanţe, s-ar putea compara cu o crimă de război", a declarat Pillay într-un comunicat publicat luni.

"Totul se va face" pentru ca aceia responsabili de această dramă, "oricine ar fi ei, să fie aduşi în faţa justiţiei", a subliniat ea.

"Este imperativ ca o anchetă rapidă, minuţioasă, eficace şi independentă să poată fi efectuată cu privire la acest eveniment", a adăugat comisarul, în prezentarea unui nou raport privind situaţia din Ucraina de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lui iulie.

Carla Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, în prezent membră a Comisiei independente de anchetă a ONU privind violenţele din Siria, apreciază că nu există nici o îndoială. "Este cu siguranţă o crimă de război (...). Este un act de război care este incredibil, nu am văzut niciodată aşa ceva", a declarat ea luni, pentru un post de radio elveţian.

"Este absolut necesar să fie realizată o anchetă (...) şi mai ales ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei", a precizat Del Ponte.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat săptămâna trecută că, în opinia sa, luptele din Ucraina consituie o situaţie de război civil, ceea ce permite urmărirea în justiţie a autorilor unor încălcări grave ale dreptului internaţional precum crimele de război, în special în faţa unor tribunale penale internaţionale.

Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova, acuzată de Washington şi de ucraineni că le furnizează arme.

Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.

Experţii internaţionali nu au avut decât un acces limitat la locul prăbuşirii avionului, controlat de insurgenţi, criticaţi aspru pe plan internaţional pentru modul în care au gestionat zona şi tratamentul acorda trupurilor victimelor.

În raportul său, al patrulea de la debutul crizei din Ucraina, ONU a denunţat utilizarea de armament greu, de către separatiştii proruşi şi armata ucraineană, în zonele locuite, într-un raport publicat luni, care menţionează peste 1.100 de morţi în confruntările din estul Ucrainei, începând de la jumătatea lui aprilie.

"Informaţiile privind intensificarea luptelor în regiunile Doneţk şi Lugansk sunt extrem de alarmante, în condiţiile în care cele două părţi utilizează în zonele locuite armament greu precum artileria, tancurile şi rachetele", a afirmat comisarul pentru drepturile omului, Navi Pillay.

"Cel puţin 1.129 de persoane au fost ucise şi 3.442 rănite" de la jumătatea lui aprilie, când Kievul a declanşat "operaţiunea antiteroristă", potrivit datelor disponibile la 26 iulie, subliniază raportul.

Potrivit unui oficial de la Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Gianni Magazzeni, responsabil cu prezentarea raportului la Geneva, "s-a înregistrat o gravă deteriorare a situaţiei în zonele de est aflate încă sub controlul grupărilor armate. Acest lucru include răpiri, detenţii, cazuri de tortură, execuţii, care sunt utilizate pentru a intimida populaţia, adesea blocată în aceste zone de pe teritoriul Lugansk (est) şi Doneţk (est)".

Raportul subliniază de asemenea "profesionalizarea grupărilor armate, din ce în ce mai bine organizate şi echipate militar" şi care acţionează "sub conducerea militară şi politică a unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici