Premieră în Columbia. Ţara şi-a ales primul preşedinte de stânga. Surpriză mare privind vicepreşedintele

  • Schimbări bune pentru Columbia. Pentru prima dată în istorie, ţara va fi condusă de către un preşedinte de stânga.
  • Gustavo Petro a câştigat în faţa populistului Rodolfo Hernández (77 de ani), independent.
  • O surpriză la fel de neaşteptată este alegerea vicepreşedintelui. Pentru prima oară, funcţia este ocupată de către o femeie de culoare, militantă pentru mediu şi drepturile omului.
3125 afișări
Imaginea articolului Premieră în Columbia. Ţara şi-a ales primul preşedinte de stânga. Surpriză mare privind vicepreşedintele

FOTO AP

O ţară cu inegalităţi istorice, sărăcie, şomaj şi violenţă închide un capitol politic şi priveşte cu încredere spre viitor. 
 
Gustavo Petro (62 de ani) a fost închis şi torturat pentru principiile sale politice, apoi a devenit senator şi primar al oraşului Bogotá. 
 
Duminică, el a câştigat alegerile şi este aşteptat să aibă un guvern cât se poate de stânga, închizând o filă grea din istoria Columbiei. Elita conservatoare face, astfel, un pas în spate, după zeci de ani în care a condus ţara.  
 
Petro a câştigat 50,5% din voturi, iar rivalul său, omul de afaceri Rodolfo Hernández, 47,3%, conform FT. Preşedintele conservator Ivan Duque nu a mai putut candida în acest an.
 
Columbia va avea, totodată,  prima femeie vicepreşedinte de culoare, Francia Márquez, activistă pentru mediu şi pentru drepturile omului, ce a crescut într-un sat sarac, afectat de confruntări violente, în sud-vestul Columbiei.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici