PREMIERĂ în Germania, pentru un fost preşedinte: Christian Wulff va compărea joi în faţa justiţiei

Fostul preşedinte german, Christian Wulff, urmează să compară în faţa justiţiei joi, la Hanovra (nord), pentru trafic de influenţă, o premieră pentru un fost şef de stat în această ţară foarte severă în privinţa moralităţii politicienilor.

285 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ în Germania, pentru un fost preşedinte: Christian Wulff  va compărea joi în faţa justiţiei

Fostul preşedinte german, Christian Wulff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Wulff, în vârstă de 54 de ani, a demisionat pe 17 februarie 2012, după ce justiţia i-a ridicat imunitatea din cauza unor suspiciuni de corupţie.

După apariţia a unei prime informaţii că a profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia Inferioară, între 2003 şi 2010, pentru a obţine diverse avantaje financiare, în special pentru achiziţionarea unui imobil, presa germană a dezvăluit ulterior alte privilegii de care a beneficiat în acea perioadă fostul preşedinte al Germaniei.

Însă, în pofida numeroaselor acuzaţii aduse împotriva sa, Christian Wulff, cel mai tânăr preşedinte din istoria Republicii Federale, va fi judecat până în aprilie 2014 doar într-un singur dosar, fiind suspectat că i s-a plătit, lui şi soţiei, un sejur în valoare de aproximativ 700 de euro la un hotel bavarez, de către un prieten producător de cinema, David Groenewold, în schimbul susţinerii proiectului unui film.

Audierile sunt prevăzute să dureze aproximativ 20 de zile, iar 46 de persoane urmează să depună mărturii în cursul procesului, care este supus unor proceduri de acreditare şi unor importante măsuri de securitate.

De altfel, resursele alocate desfăşurării procesului reprezintă sursa unor dezbateri în Germania, unde, în general, comentatorii se felicită că un oficial politic de rang înalt va fi judecat astfel, în pofida unor mici costuri.

"Ridicol? Nu, este corect ca o instanţă să se sesizeze pentru o plângere depusă împotriva lui Christian Wulff", aprecia astfel Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), una dintre cele mai importante publicaţii regionale din Germania, în august, în timpul anunţării procesului.

"Mult mai important decât o condamnare sau o achitare este faptul că un eventual act de corupţie poate fi sancţionat în mod clar nu doar când este vorba despre mici funcţionari, ci şi când este vorba despre un fost preşedinte", aprecia revista Stern.

În opinia politologului Lothar Probst, de la Universitatea din Brema (nord), "la Elysée sau în Italia, oamenii politici cu siguranţă nu ar fi demisionat din cauza unor învinuri similare".

"Cultura politică germană te poate constrânge să demisionezi chiar şi pentru cele mai mici abateri", a explicat el pentru AFP.

În opinia lui Uwe Hellmann, profesor de drept penal la Universitatea din Potsdam, nu există nimic derizoriu în a asista la un proces organizat. Unele ţări latine vor considera în mod sigur că "germanii devin şi mai ridicoli provocând demisia preşedintelui lor pentru fleacuri". Dar, a explicat el pentru agenţia germană DPA, "alţii vor spune: «da, aşa ceva se vede doar în Germania, astfel de proceduri sunt posibile, oricare ar fi statutul persoanei»".

Democraţia germană se onorează cu această procedură, susţin apărătorii săi, care amintesc faptul că fostul preşedinte a contribuit în acest sens alegând ca procesul să fie public. El ar fi putut pune capăt procedurii în aprilie, plătind o amendă de 20.000.

Alţii văd un act de răzbunare împotriva fostei stele în ascensiune a partidului condus de Angela Merkel (CDU), care deja a pierdut totul în acest scandal, mai ales cariera şi soţia, de care s-a despărţit în ianuarie.

"La nivelul societăţii, el a fost deja condamnat", aprecia, de exemplu, cotidianul Frankfurter Rundschau.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici