Premieră istorică la Vatican: "Lumina credinţei", prima Enciclică scrisă de doi papi

"Lumen Fidei" ("Lumina credinţei"), singura Enciclică scrisă "de patru mâini", adică de cei doi papi aflaţi în viaţă, a fost publicată vineri, la Vatican, unde s-a înregistrat astfel o nouă premieră istorică.

425 afișări
Imaginea articolului Premieră istorică la Vatican: "Lumina credinţei", prima Enciclică scrisă de doi papi

Premieră istorică la Vatican: "Lumina credinţei", prima Enciclică scrisă de doi papi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Început de Benedict al XVI-lea, textul de 85 de pagini a fost reluat, completat şi semnat de Francisc, care afirmă că evlavia serveşte "binelui comun" şi reiterează opoziţia Vaticanului faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.

În faţa sentimentul răspândit pe larg, mai ales în societăţile occidentale, că ar fi un lucru de domeniul trecutului, o "iluzie", Jorge Bergoglio afirmă contrariul, şi anume că elucidează "prezentul", insistând asupra ideii potrivit căreia credinţa rămâne de actualitate.

În text, Papa Francisc îndeamnă credincioşii să "nu fie aroganţi", ci "deschişi dialogului", inclusiv cu cei care nu cred. "Credinţa nu este intransigentă, ea a crescut în coabitare", spune el.

O enciclică este, literalmente, o "scrisoare circulară" destinată episcopilor şi preoţilor, iar, prin intermediul lor, tuturor catolicilor.

Este pentru prima dată în 2.000 de ani de istorie a Bisericii când un papă continuă munca intens desfăşurată de predecesorul său aflat în viaţă. "Lumina credinţei este astfel transmisă de la un pontif la altul", a dezvăluit cardinalul Marc Ouellet, prefectul Congregaţiei Episcopilor, prezentând textul în faţa presei.

În februarie, atunci când şi-a anunţat demisia istorică, luând toată lumea prin surprindere, Benedict al XVI-lea a terminat, practic, o primă redactare. "Îi sunt profund recunoscător şi (...) îmi asum munca sa preţioasă, adăugând textului câteva contribuţii ulterioare", scrie Francisc.

Pe de altă parte, cei doi bărbaţi s-au întâlnit vineri dimineaţa în Grădinile Vaticanului, în cadrul inaugurării unei noi statui în bronz a Arhanghelului Mihail.

Jorge Bergoglio l-a îmbrăţişat cu afecţiune pe Joseph Ratzinger, pe care l-a "invitat personal" la această ceremonie, în semn de a-i aduce un omagiu în ziua publicării enciclicei.

În acest text, publicat în şapte limbi (italiană, franceză, engleză, spaniolă, portugheză, germană şi poloneză), Vaticanul repetă că mariajul este o "uniune stabilă dintre un bărbat şi o femeie", respingând categoric căsătoria între persoane de acelaşi sex, a cărei legalizare a stârnit reacţii critice din partea Bisericii.

De asemenea, enciclica respinge conceptul laicităţii. "Credinţa nu este un fapt privat, un concept individual sau o opinie", ci "un bun comun", afirmă enciclica.

În plus, textul include teme de predilecţie ale noului Papă argentinian, ca "solidaritatea", "justiţia, dreptul, pacea", "fraternitatea universală" şi credinţa că "nu vom uita de suferinzii lumii", potrivit cardinalului Ouellet.

Această lumină "nu serveşte doar construirii unei cetăţi eterne în viaţa de apoi; ea ne ajută, de asemenea, să edificăm societăţile noastre, cu scopul ca noi să mergem către un viitor plin de speranţă", scrie Papa.

"Acest text are multe din Papa Benedict şi totul din Papa Francisc", a conchis Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici