PREMIERĂ ISTORICĂ: Washington va recunoaşte guvernul din Somalia pentru prima dată în 20 de ani

Statele Unite vor recunoaşte joi pentru prima dată în două decenii guvernarea din Somalia, după întâlniri la Washington între Hillary Clinton şi noul preşedinte somalez Hassan Cheikh Mohamoud, a anunţat miercuri un responsabil american.

338 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ ISTORICĂ: Washington va recunoaşte guvernul din Somalia pentru prima dată în 20 de ani

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această recunoaştere politică pentru Somalia, de care statul a fost privat din 1991, va permite acestei ţări din Cornul Africii să acceadă la ajutorul instituţilor financiare internaţionale, a declarat secretarul de Stat adjunct pentru problemele Africii, Johnnie Carson.

"Când ministrul (Hillary Clinton) se va întâlni mâine (joi) cu preşedintele Hassan Cheikh Mohamoud (...), aceasta va recunoaşte guvernarea somaleză pentru prima dată în 20 de ani după căderea guvernării (lui Mohammed Siad Barre) în 1991", a declarat pentru jurnalişti Carson.

Ales preşedinte în septembrie 2012, "Hassan Cheikh va putea, graţie acestei recunoaşteri, să stabilească noi relaţii cu agenţia guvernamentală americană USAID (...) şi de asemenea va avea posibilitatea de a primi asistenţa comunităţii financiare internaţionale", Banca Mondială şi Fondul monetar internaţional (FMI), a explicat diplomatul american.

Somalia, cu o populaţie de aproximativ opt milioane de locuitori, a fost condusă din 2000 de autorităţi de tranziţie fără mare legitimitate sau susţinere populară. Ţara dispune din august de un nou Parlament, desemnat de un comitet de seniori, iar de la 10 septembrie îl are ca nou preşedinte pe Hassan Cheikh Mohamoud, un universitar în vârstă de 56 de ani, figură respectată a societăţii civile.

Acesta este primul preşedinte ales în capitala somaleză de la începutul procesului dificil de reconstrucţie în 2000 cu susţinerea comunităţii internaţionale şi mai ales a Statelor Unite, care au intervenit militar în Somalia la începutul anilor 1990, retrăgându-se ulterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici