PREMIERĂ: Rusia clasifică SUA drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Statele Unite au fost clasificate, pentru prima dată, drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, potrivit unui document semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, ceea ce indică o deterioare a relaţiilor dintre cele două state, informează agenţia Reuters.

7447 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ: Rusia clasifică SUA drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale

PREMIERĂ: Rusia clasifică SUA drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Documentul intitulat "Despre strategia securităţii naţionale a Federaţiei Ruse" a fost semnat de Putin în ajunul Anului Nou, fiind o versiune actualizată a celei din 2009, promulgată de Dmitri Medvedev, pe atunci preşedinte al Rusiei, în care nu erau incluse pe lista de ameninţări nici SUA, nici NATO.

Potrivit documentului, Rusia a reuşit să joace un rol mai mare în rezolvarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale, ceea ce a atras reacţii adverse din partea Occidentului. "Consolidarea Rusiei are loc în contextul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, complexe şi interdependente", se arată în document.

Promovând o politică independentă, internaţională şi internă, deopotrivă, Rusia a declanşat "o reacţie din partea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora, care se străduiesc să-şi menţină dominaţia în contextul internaţional", ceea ce e, foarte probabil, să determine o presiune de natură politică, economică, militară şi informaţională" asupra Rusiei.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat mult după anexarea peninsulei Crimeea, fostă provincie ucraineană, în martie 2014. De atunci, Occidentul a acuzat Rusia de sprijinirea insurgenţilor din estul Ucrainei, însă Moscova a negat implicarea în activităţile rebelilor. Tot în acest context, SUA şi UE au impus sancţiuni cetăţenilor şi companiilor din Rusia.

Documentul susţine că SUA şi UE au susţinut "lovitura de stat anticonstituţională din Ucraina", care a generat divizarea societăţii ucrainene şi un conflict militar. De asemenea, şi expansiunea NATO a fost calificată drept o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei, acuzând că SUA şi-a extins reţeaua de laboratoare biologice militare în ţările învecinate cu Rusia.

Documentul nu include Siria pe lista ameninţărilor la adresa securităţii din Rusia, în condiţiile în care, pe 30 septembrie, Rusia a lansat o campanie militară în Siria care să sprijine regimul Bashar al-Assad şi să lupte contra grupărilor teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici