Premierul demisionar al Libanului, Saad al-Hariri, a ajuns la Paris, unde se va întâlni cu Macron / Discuţii despre criza politică din Liban

Premierul demisionar al Libanului, Saad al-Hariri, a ajuns sâmbătă la Paris, alături de soţia lui, şi urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

314 afișări
Imaginea articolului Premierul demisionar al Libanului, Saad al-Hariri, a ajuns la Paris, unde se va întâlni cu Macron / Discuţii despre criza politică din Liban

Premierul demisionar al Libanului, Saad al-Hariri, a ajuns la Paris, unde se va întâlni cu Macron

Hariri şi soţia Lara au aterizat pe aeroportul Le Bourget din afara capitalei franceze la ora locală 07:00 (08:00, ora României), după un zbor de la Riad. Cei doi au fost transportaţi la reşedinţa lor din Paris de către un convoi de securitate format din şapte autovehicule.

Saad al-Hariri a acceptat invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a merge la Paris, cei doi urmând a se întâlni la ora prânzului, pentru a discuta despre criza politică din Liban.

Preşedintele libanez Michel Aoun susţine că Arabia Saudită i-a reţinut pe fostul premier libanez Saad al-Hariri şi pe familia acestuia, denunţând un act de agresiune împotriva ţării sale. Hariri a replicat că libertăţile sale nu sunt îngrădite la Riad.

Saad al-Hariri, care a fugit din Liban în Arabia Saudită la 4 noiembrie, a declarat că a demisionat pentru a apăra interesele naţionale, spunând în mod repetat că ţara trebuie să respecte o politică de "disociere" de conflictul regional.

În vârstă de 47 de ani, Saad al-Hariri a devenit premierul Libanului în 2016, în urma unui acord politic prin care aliatul Hezbollah, Michel Aoun, a devenit preşedintele ţării. Născut în Arabia Saudită, Hariri are o avere evaluată la un miliard de dolari.

Preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat, prin intermediul contului de Twitter, că Saad al-Hariri va ajunge în Liban miercuri, 22 noiembrie, cu ocazia ceremoniilor de Ziua Independenţei.

Aoun speră ca vizita în Franţa a premierului demisionar să rezolve criza din regiune, în contextul în care tensiunile dintre Liban şi Arabia Saudită au crescut semnificativ în ultimele săptămâni.

Preşedintele Libanului a mai precizat că nu poate accepta demisia lui Saad al-Hariri decât după o întrevedere cu acesta, iar criza politică nu afectează stabilitatea ţării.

Sâmbătă, Saad al-Hariri s-a întâlnit la Paris cu ministrul libanez de Interne, Nouhad Machnouk, înainte de întrevederea cu Emmanuel Macron.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici