Premierul Fico: Slovacia a devenit o insulă proeuropeană în regiune / Reacţia, după ce ANO, partid antiimigraţie şi eurosceptic, a câştigat algerile în Cehia

Slovacia a devenit o insulă proeuropeană în regiune, a declarat luni premierul slovac Robert Fico, referindu-se la rezultatele alegerilor parlamentare din Cehia, câştigate de către formaţiunea antiimigraţie şi eurosceptică ANO, relatează site-ul agenţiei Reuters.

436 afișări
Imaginea articolului Premierul Fico: Slovacia a devenit o insulă proeuropeană în regiune / Reacţia, după ce ANO, partid antiimigraţie şi eurosceptic, a câştigat algerile în Cehia

Premierul Fico: Slovacia a devenit o insulă proeuropeană în regiune / Reacţia, după ce ANO, partid antiimigraţie şi eurosceptic, a câştigat algerile în Cehia

"Nu puteam găsi un moment mai bun pentru o discuţie decât la o zi după alegerile din Cehia. Nu am îndrăznit niciodată să comentez situaţia politică internă a altor state. Dar sunt mulţumit că Slovacia a devenit o insulă proeuropeană în regiune", a spus Fico, după o întrevedere cu preşedintele slovac Andrej Kiska şi cu preşedintele Parlamentului, Andrej Danko.

Partidul de centru ANO, condus de către miliardarul Andrej Babis, a câştigat alegerile parlamentare din Cehia cu un avans de aproape 20% faţă de formaţiunea clasată pe locul al doilea, au anunţat duminică autorităţile electorale de la Praga. ANO a obţinut 29,64% dintre sufragii, urmată de partidul de centru-dreapta Democraţii Civici (ODS), cu 11,32 procente.

ANO a promis în campania electorală combaterea corupţiei, oprirea integrării mai profunde în cadrul Uniunii Europene şi respingerea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles privind relocarea refugiaţilor.

Andrej Kiska, Andrej Danko şi Robert Fico au stabilit, luni, să se întâlnească înaintea fiecărui summit major al Uniunii Europene şi al NATO.

"Nimic în Slovacia nu poate fi considerat mai justificat decât integrarea europeană, deşi au fost voci puternice împotriva acestui fapt. Drumul proeuropean al Slovaciei nu înseamnă o pierdere privind suveranitatea. Slovacia a demonstrat acest lucru în problema migraţiei, a standardelor duble privind calitatea alimentelor şi a viitorul buget. Slovacia nu este o ţară mare şi nu are o economie mare, dar s-a remarcat în lume în materie de politică externă", a spus premierul slovac.

Preşedintele Slovaciei a subliniat că UE şi NATO nu reprezintă doar o chestiune de afaceri externe, având un efect asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor slovaci.

"Nu ne putem baza mereu pe susţinerea opiniei publice, de aceea trebuie să fim sinceri cu oamenii şi să argumentăm deciziile. Este important să le explicăm slovacilor că putem avea o ţară stabilă doar în contextul unei Uniuni prospere. Trăim într-un mediu complicat, iar cetăţenii trebuie să se simtă în siguranţă", a spus Andrej Kiska, care a amintit implementarea unor strategii noi privind apărarea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici