Premierul finlandez aduce acuzaţii grave Rusiei. Ce ar fi făcut Moscova în timpul recentelor exerciţii NATO din zona Norvegiei

Juha Sipila, premierul Finlandei, a declarat că semnalul GPS în nordul ţării a fost bruiat în cursul recentelor exerciţii NATO din zona Norvegiei, adăugând că este posibil ca Rusia să fi fost responsabilă pentru acest lucru, informează postul BBC News online.

33253 afișări
Imaginea articolului Premierul finlandez aduce acuzaţii grave Rusiei. Ce ar fi făcut Moscova în timpul recentelor exerciţii NATO din zona Norvegiei

Premierul finlandez aduce acuzaţii grave Rusiei. Ce ar fi făcut Moscova în timpul recentelor exerciţii NATO din zona Norvegiei

Şeful Guvernului de la Helsinki a afirmat că semnalul a fost bruiat deliberat, adăugând că Rusia are mijloacele necesare să realizeze acest lucru.

Şi Norvegia a comunicat că s-au înregistrat probleme cu semnalul GPS în apropierea frontierelor de nord-vest ale Rusiei, în cursul exerciţiilor.

"Este posibil ca Rusia să fi fost factorul perturbator în acest caz. Se ştie că Rusia deţine astfel de capacităţi", a declarat premierul finlandez.

"Este dificil de spus din ce cauze, însă avem motive să credem că ar putea avea legătură cu exerciţiile militare în zona frontierelor Norvegiei", a declarat Wenche Olsen, directorul Autorităţii Aviatice Civile din Norvegia.

Regiunea finlandeză Lapland şi părţi din nordul Norvegiei, în apropierea frontierei cu Rusia, au fost afectate de bruiaj. Compania aeriană norvegiană Widerøe a confirmat că mai mulţi piloţi au raportat probleme cu semnalul GPS.

Trident Juncture 2018, cele mai ample exerciţii militare NATO după Războiul Rece, au avut loc între 25 octombrie şi 7 noiembrie în Norvegia, Marea Nordului şi zona Mării Baltice. La manevre au participat cele 29 de state membre NATO, dar şi Suedia şi Finlanda, două state care nu fac parte din alianţă.

Moscova a negat că ar fi responsabilă pentru bruierea semnalului GPS în nordul Finlandei, relatează postul Sky News.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici